Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DeLorean DMC-12 uppdateras och moderniseras

35 år efter lanseringen är det dags för kultbilen DeLorean DMC-12 att uppdateras. Det handlar inte om en facelift i vanlig bemärkelse utan om en modernisering av tekniken under den rostfria karossen.

Det var den 21 januari 1981 som tillverkningen av DeLorean DMC-12, bilen som blev världskänd tack vare en viss filmtrilogi, drog igång, fem år efter första prototypen hade visats upp. Drygt två år senare, efter 8 583 exemplar, lades produktionen ned efter diverse olika oegentligheter.

På 1990-talet köptes namnet till det nordirländska företaget, DoLorean Motor Company, upp av ett företag baserat i Texas – Consolidated International. I köpet ingick osålda bilar, pressverktyg, material och annat som stod i DeLoreans gamla lokaler i ”The Lone Star State”. Så sent som i början av 2016 meddelade företaget att de tänker återuppta produktionen av kultbilen DMC-12 och nu får vi reda på vad som är i görningen.

MISSA INTE: Provkörning av DeLorean DMC-12

Nyuppstartade DeLorean Motor Company ska bygga 300 nya exemplar av DMC-12, men bilarna kommer inte att vara identiska med 1980-talets version. Utseendet med den borsta rostfria karossen rör de så klart inte – Gud nåde den som skulle göra det... Däremot ska de uppdatera bilen tekniskt och mekaniskt.

Chassi, hjulupphängningar, elsystem, drivlina, bromsar, hjul och mycket annat ska uppdateras för att möta de krav som dagens bilköpare ställer på en modern bil. Den gamla chassikonstruktionen utgjordes av kolstål med en epoxibeläggning som skydde mot korrosion. I det långa loppet fungerade inte denna variant då epoxin till sist började krackelera och spricka. Den nya konstruktionen har modernt korrosionsskydd och pulverlackeras för snygg finish.

DMC-12 hade på 1980-talet 14-tumshjul fram och 15-tumshjul bak. Den uppdaterade och moderniserade bilen får 17- och 18-tumshjul för att bättre passa in i dagens trafikbild samtidigt som det möjliggör en uppgradering av bromsarna till större doningar.

Större bromsar lär vara en nödvändighet eftersom ursprungliga bilens 2,8 liter stora V6-motor på 130 hästkrafter inte längre är aktuell. Vad det blir för motor är ännu inte känt, men DeLorean har för avsikt att minst fördubbla antalet hästkrafter, det vill säga minst 260 stycken. Enligt amerikansk motormedia har DeLorean tre motorleverantörer att välja mellan. De som sägs ligga bäst till erbjuder en V6:a på mellan 300 och 400 hästkrafter utan överladdning. Det är högst tveksamt om Boschs gamla insprutningssystem K-Jetronic hänger med till den nya maskinen.