De Lorean DMC-12
De Lorean DMC-12

DeLorean från ”Tillbaka till Framtiden” till salu

Endast tre stycken av de DeLorean DMC-12 som användes till legendariska filmtrilogin ”Tillbaka till Framtiden” finns kvar i världen. Nu går en av dem under klubban på en bilauktion i Los Angeles.

Erkänn att du alltid har drömt om att använda din bil som tidsmaskin. I filmtrilogin ”Tillbaka till Framtiden” användes också en DeLorean DMC-12 till just det ändamålet. Även om många bilar användes under inspelningen av filmerna, så finns endast tre stycken kvar i livet i dag. En av dessa har funnits i en privat samling, och det är den som nu kan bli din.

Bilen, som användes i en drive-in-bio-scen i tredje filmen (Tillbaka till Framtiden del III, 1990) , ska enligt auktionsfirman Profiles in History vara specialanpassad för att offroadkörning. Exakt vad detta innebär finns dock inga uppgifter om. Slutpriset i suktionen beräknas bli mellan 400 000 och 600 000 amerikanska dollar, motsvarande ungefär 2,5 till 4 miljoner kronor.

DeLorean DMC-12 byggdes på Nordirland i ett delvis statligt finansierat projekt åren 1981-1982. Endast omkring 9 000 bilar hann dock byggas innan företaget gick i konkurs och grundaren John Z DeLorean dömdes för narkotikasmuggling (i ett försök att få in pengar till tillverkningen). Bilen hade, även i icke-film-version, både måsvingedörrar och en kaross delvis gjord i rostfritt stål. I dag ”nytillverkas” DeLorean-bilar av reservdelar på beställning av ett företag i Kalifornien, däribland den eldrivna DeLorean som du ser i bildgalleriet nedan.

https://youtu.be/63KOboifCig?width=575&height=353