Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foundry

Den manuella växellådan är snart utdöd

Gillar du att växla manuellt? Då får du passa på att göra det nu för snart får du också rätta in dig i ledet för att låta automatiken ta över.

Tyvärr har någon lustigkurre fått för sig att manipulera omröstningen och därför stämmer siffrorna inte alls. Innan manipulationen såg resultatet ut, baserat på cirka 1 200 röster, så här: Manuell låda 40 %, Automatlåda 60 %.

Att amerikanerna föredrar automatväxlade bilar är ingen hemlighet, men nu har deras vurm för bilar utan kopplingspedaler nått nya höjder. Enligt ny statistik utgör de manuellt växlade bilarna endast tre procent av den totala bilförsäljningen i USA. För fyra år sedan låg siffran på sju procent och för 24 år sedan på 25 procent.

Av alla de nya bilmodeller som saluförs på den amerikanska marknaden erbjuds 27 procent med manuell låda, resterande 73 procent finns enbart med automatväxlad växellåda. För fem år sedan låg manuella växellådornas andel på 37 procent och för tio år sedan på 47 procent.

Det är tydligt att amerikanerna nästan helt skippat den manuella lådan. De ynka tre procenten av sålda bilar som är manuellt växlade är förmodligen framför allt sportbilar, även om dessa också tenderar att bli automatväxlade i allt högre utsträckning.

– Den siffran (manuella lådornas andel, reds anm) kommer aldrig att ta sig igen. Kurvan pekar rakt ner, på väg mot noll, säger bilbranschanalytikern Ivan Drury.

I Sverige har den manuella växellådan under många år varit dominerande, men i fjol fick vi se ett trendbrott då automatlådan för första gången någonsin var vanligare än den manuella i nya bilar sålda i Sverige. Men riktigt än är vi inte där amerikanerna befinner sig, långt ifrån faktiskt.

Att automatlådor har blivit så oerhört populära beror dels på prisutvecklingen, de är inte riktigt lika dyra som förr, och att de många gånger numera kan erbjuda bättre bränsleekonomi än vad de manuella lådorna gör. Att automatlådan dessutom upplevs som ett bekvämare alternativ i den allt mer intensiva svenska trafiken hjälper också till att vända på steken.