Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den sextonde så smäller det äntligen!

Efter flera år av rykten, en skilsmässa, konceptbilar och spionbilder är det äntligen dags. Den 16 februari drar Renault av skynket på nya Alpine-modellen.

För fyra år sedan firade Renault att det var 50 år sedan ljuvliga Alpine A110 kom till världen, en bil som var framgångsrik på både asfalt och grus, bland annat med Ove Andersson bakom ratten (vann Rallye Monte-Carlo 1971).

Där och då snackades det om en comeback för märket Alpine som legat i dvala i nästan två decennier. Ett par konceptbilar, några spionbilder och en skilsmässa från Caterham senare är vi nu framme vid återuppståndelsen – nästan i alla fall, för det återstår fortfarande några dagar.

Renault har nämligen lagt ut en bild på sina sociala kanaler där vi får se nya Alpine-modellen under ett skynke. Ovanpå bilden har man lagt en text med datumet ”16 februari 2016”. Den 16 dagen av årets andra månad är det alltså premiär på åtminstone nätet, därefter blir det publik premiär i Genève i mars.

En drömbil då, en drömbil i dag – Renault Alpine A110.En drömbil då, en drömbil i dag – Renault Alpine A110.En drömbil då, en drömbil i dag – Renault Alpine A110.
En drömbil då, en drömbil i dag – Renault Alpine A110. Foto: Lothar Spurzem

Vad vi har att vänta oss vet vi inte exakt, men sannolikt kommer utseendet att påminna starkt om konceptbilen Renault Alpine Celebration. Den kommer med all säkerhet inte att se ut som Lotus Exige, om du förstår vad vi menar.

Att det blir en fyrcylindrig maskin monterad längst bak råder det ingen tvekan om, men hur stor den blir är okänt. Det snackas om att Clio RS-motorn ska användas men att den borras upp från 1,6 till 1,8 liter för att lättare kunna pressa ur sig uppemot 300 hästkrafter.

Ingen monstersiffra i sig, men då bilen kommer att vara en lågviktare av rang lär effekten räcka i de flesta fall.

Vad modellen ska heta vet vi inte heller, men det ryktas om A120.

I bildgalleriet nedan kan du njuta av Alpine-modeller från förr, från 1950-talets A106 till 1990-talets GTA/A610 samt många fler.