Obs! Bilden är ett montage och visar inte den riktiga Apple-bilen. Foto: Mattias Rabe

Den självkörande Apple-elbilen kommer 2019

Om några år kommer det stora slaget om självkörande elbilar i USA att sjösättas. Apple har påskyndat sin utvecklingsprocess för att inte låta Google och Tesla Motors få några fördelar.

Att Apple satsar på att ta fram en elektriskt driven och självkörande bil är numera en illa dold hemlighet. Det senaste kommer från amerikanska affärstidningen Wall Street Journal som via sina källor berättar att den amerikanska elektronikjätten, mest känd för mobiltelefoner, har trappat upp utvecklingsarbetet för att ha den autonoma elbilen färdig under 2019. Allt för att inte låta konkurrenterna få några fördelar. Konkurrenterna utgörs först och främst av Google, som Apple redan krigar med på många olika plan, inte bara bilar, och Tesla Motors.

Enligt Wall Street Journal är Apple väldigt nära att föra in 1 800 anställda i elbilsprojektet och man har redan lyckats värva ett tungt namn som ska styra en del av skutan, nämligen Fiat Chrysler Automobiles tidigare kvalitetschef Doug Betts. Dessutom har man fått tillstånd och utrymme av kaliforniska staten för att utföra tester av just autonoma bilar.

Vad som kvarstår är bland annat att hitta en lämplig batterileverantör samt någonstans där man kan tillverka bilen. Enligt Wall Street Journal kommer Apple sannolikt inte att genomföra projektet på egen hand. Det har tidigare snackats om att Apple och BMW har träffats och att ett samarbete mellan dem sägs vara troligt. Kanske Apple är sugna på att tillverka sina bilar i BMW:s fabrik i Spartanburg som dock ligger långt ifrån Kalifornien?

Det ska påpekas att Apples elbil inte förväntas bli autonom (självkörande) fullt ut.