Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080204-denali-xt-koncept
080204-denali-xt-koncept
080204-denali-xt-koncept
080204-denali-xt-koncept Foto: GMC / Wieck / © 2008 General Motors

Denali XT: Nytt miljömonster från GM

GMC Denali XT concept är ett miljömonster i den bemärkelsen att den ser ut som en miljövidrig pick-up, men tack vare hybridteknik, E85-drift och ett personbilschassi är den snäll som en vanlig personbil.

Trots sitt minst sagt biffiga yttre är Denali XT inte byggd på ett chassi från vare sig en pick-up eller en suv. Tro det eller ej, men i grunden bygger den på samma plattform som används till Chevrolet Camaro. Även Sverigefrämlingarna Holden Commodore och Pontiac G8 använder sig av denna plattform som GM kallar Zeta. GM vill hävda att Denali XT concept är det första i sitt slag. Dess förhållandevis lätta konstruktion och effektiva mekanik ska skära bränslekostnaderna med 50 procent jämfört med andra bilar i samma storleksklass.

Förutom det snällt sagt intressanta utseendet, är det drivlinan som väcker störst intresse. Systemet bygger på en 4,9 liter stor V8-motor kombinerad med ett elektriskt hybridsystem. Motorn uppges ge ifrån sig 326 hästkrafter som mest. Oväntat nog vill motorn helst ha E85, det är första gången GM kombinerar en etanolmotor med hybridteknik. Utöver dessa nyheter tillkommer direktinsprutning och Active Fuel Management, som översatt från GM-språk innebär att när kraften inte behövs kan ett visst antal cylindrar försättas i viloläge.

GMC-chefen Jim Bunell säger att Denali XT, tydligen precis som alla andra modeller från GMC är praktisk och kapabel. Vad som skiljer den ur mängden är att den blandar de attributen med en sportig och effektiv körupplevelse, enligt Jim Bunell själv. Kombinationen av den låga vikten, den höga markfrigången och förmågan att klara viss terräng ska ge Denali XT unika egenskaper. GM:s australiska avdelning Holden Design står till svars för konceptets design. Jim Bunell säger att Denali XT handlar om att arbeta hårt, leka hårdare och att njuta av en aktiv livsstil, ungefär som alla andra koncept som någonsin visats alltså.

Flaket som sticker ut över bakaxeln ska vara stort och lättlastat. Hjulhusen gör inte intrång i det 139, 7 centimeter långa och 120,6 centimeter breda lastutrymmet. Maxlasten ska uppgå till 499 kilo och släp på upp till 1 587 kilo ska kunna dras. Hela bilen mäter 5,2 meter på längden och knappa två meter på tvären. Om produktion väntar för Denali XT återstår att se, till att börja med ska konceptet visas på bilsalongen i Chicago kommande vecka.