Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dendrobium D-1 närmare produktion

Den eldrivna supersportbilen med den märkliga dörröppningen flyttar från Singapore till Storbritannien. I produktion ska den ge 1 800 hästkrafter.

Superbilskoncept kommer och går, det ena mer fantastiskt än det andra. Nu har emellertid eldrivna Dendrobium D-1, som vi skrev om i jaunari 2017 kommit ett steg närmare produktion.

Till Salon Privé på Blenheim Palace strax utanför Oxford, som öppnar den 30 augusti kommer bilen att visas upp på nytt. Sedan bilen visades upp i Genève 2017 har den en ny bas. Nybildade Dendrobium Automotive Limited håller i rodret och är baserade i Storbritannien. Bilen som sådan har rötter bak till 1990-talet och är ett verk av Vanda Electrics från Singapore, även kända för den märkliga elmopeden Motochimp.

Högste chef för Dendrobium Automotive Limited blir Nigel Gordon-Stewart som tidigare jobbat med McLaren och Lamborghini. Ja, för länge sedan då han marknadsförde modellerna F1 och Diablo. Som rådgivare finner vi Michael Kimberley som länge jobbade med Lotus och var även vd åren 1986 – 1993. I styrelsen sitter även svenske Jens Sverdrup som tidigare bland annat jobbat för Koenigsegg, Pagani och Rimac.

Williams Advanced Engineering var inblandade i konceptet från 2017 men D-1 ska nu förlita sig på egenutvecklad teknik både när det gäller drivlina och batterier. Bilen ske helt enkelt bli värst. 1 800 hästkrafter och 2 000 newtonmeter ska motorn ge och vikten anges till 1 750 kg.

Bilen ska till stora delar byggas av lättmetall, kolfiber och kompositmaterial. Kärnan är en monocoque i kolfiber som även kan vara bas för framtida modeller. Bilens stora dragplåster är annars öppningen av dörrarna som även öppnar upp taket.