Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det betyder beteckningarna på sportbilar

Premium Modellbeteckningar behöver inte betyda så mycket. Men vissa bokstavkombinationer har en matig och sportig bakgrund. Vi dyker ner i några som du nog känner igen och förklarar vad de står för.

Nuförtiden vimlar bilvärlden av namn som inte betyder någonting, bokstavskombinationer framodlade i PR-maskineriernas ordlaboratorier och som ska smeka örat utan ge några avvikande associationer. Ibland finns till och med en krystad förklaring bakom dopnamnet, som när Kia säger att Ceed är en sammanslagning av förkortningarna CE (Community of Europe – europeiska gemenskapen) och ED (europeisk design). Ibland finns ingen betydelse alls, som när Volkswagens representanter bara rycker på axlarna åt frågan om vad Taigo skulle kunna tänkas stå för. Förr brukade Volkswagen döpa sina bilmodeller efter världens vindar, men den tiden är tydligen förbi.
Det må vara hur som helst med den saken, biltillverkarna är i sin fulla rätt att döpa sina telningar till vad de vill. Men ibland slår de faktiskt upp topplistan över de vanligaste namnen på nyfödda bilmodeller. Namn som alltså korsar koncerngränserna och kan pryda modeller från världens alla tillverkare och hörn, oberoende av varandra. Framför allt gäller det när det ska appelleras till känslor. Just det, sportbilar.