Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det blir ingen paus av trängselskatten under coronakrisen

Den paus i trängselskatten i Stockholm och Göteborg som det har pratats om ett bra tag, blir inte av.

Redan för två månader sedan började det komma krav på att tillfälligt stoppa trängselskatten i Stockholm och Göteborg för att underlätta den dagliga pendlingen. Bil lyfts fram som det smarta alternativet, för personer som inte kan gå eller cykla till exempelvis arbetet, eftersom människor avråds att åka med de kommunala kommunikationssätten. Det har hetat att människorna, exempelvis vårdpersonal som tar sig till och från arbetsplatsen där de hjälper covid-19-sjuka personer, inte behöva belastas ekonomiskt i onödan.

Bland annat har Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ställt sig bakom en paus av trängselskatten. Till och med Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) ville se en sådan paus.

Så sent som för knappt ett par veckor sedan infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) in Stockholms samt Göteborgs stads- och regionföreträdare till samtal angående en paus av trängselskatten.

LÄS OCKSÅ: Staten drog i mars in hundratals miljoner på trängselskatt

– Självklart är regeringen beredd att titta på alla olika möjligheter för att minska smittspridningen, sa ministern då.

Nu står det klart att samtalen, som skulle äga rum fredagen den 29 maj, inte blir av. Stockholm som har varit för en paus är inte längre intresserade.

– Jag konstaterar att det nu ges tydliga signaler från Stockholmsregionen om att man inte längre tycker att det är aktuellt att ta bort trängselavgifterna. Därför finns det ingen anledning att ha ett möte, säger Tomas Eneroth till TT.

LÄS MER: Staten tjänar hundratals miljoner på förseningsavgifter

Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M), Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) samt kommunstyrelseordföranden i Nacka, Österåker, Solna, Järfälla och Vallentuna (samtliga M) har författat ett brev där de meddelar att de inte längre ser något behov av ett samtal kring pausande av trängselskatten. De menar att smittspridningen har börjat avta och att de uppfattade ett uttalande av statsminister Stefan Löfven (S) i slutet av april som att regeringen säger definitivt nej till en paus.