090826-ktm-xbow-stopp
090826-ktm-xbow-stopp Foto: Foto

Det går trögt för KTM X-Bow

Motorcykeltillverkaren KTM:s sportbil X-Bow är svårslagen på bana, men i försäljningshallarna går det desto trögare. Efterfrågan har inte motsvarat KTM:s förväntningar och nu har produktionen i österrikiska Graz stoppats.

 581 000 kronor för en makapär utan vare sig tak, värme eller bagageutrymme. Rena snurren, men samtidigt rena reapriset. När Hans Hedberg provkörde KTM X-Bow i december förra året visste han inte riktigt vad han skulle tycka. KTM:s lilla sportbil bjuder på en svåröverträffad körupplevelse, men smakar det så kostar det. Nu visar det sig att det är allt för få som tycker att det smakar gott nog. I brist på efterfrågan har KTM beslutat att tillfälligt stoppa tillverkningen av X-Bow i fabriken i Graz.

KTM räknade ursprungligen med att kunna sälja 500 bilar per år, ett mål som senare höjdes till ambitiösa 1 000 bilar/år. Hittills har Graz-fabriken hunnit färdigställa 500 bilar, men av dessa har endast 80 sålts. Därför tvingas KTM nu stoppa produktionen för att sälja ut det överfulla lagret. I dagsläget ser det ut som att fabriken kommer att stå stilla fram till i januari nästa år.

Österrikiska KTM är mest känt för att tillverka motorcyklar men väckte stor uppmärksamhet på Genèvesalongen för två år sedan då X-Bow premiärvisades. Med en vikt på endast cirka 900 kilo och Audis 2,0-litersmotor på 240 hästkrafter utlovades bilen ge motorcykelkänsla på fyrahjul.

Provkörning

Läs mer