Bilsalongen i Frankfurt

Det hetaste från Frankfurt – direktrapport från bilsalongen

Erik Gustafsson har slitit med sig vår fotograf Glenn Lindberg ner till Frankfurtsalongen på pressdagarna innan arrangörerna slår upp dörrarna för allmänheten. Hur har du det i trängseln Erik?

– Det är så jäkla stort och jättemycket folk överallt, men det är så det brukar vara här nere på Frankfurtsalongen. 

 Jag kan tänka mig det! Vad har du för pangnyheter till oss här hemma?

– Det är inte så mycket pangnyheter faktiskt, alla biltillverkare har redan visat så mycket innan att det inte finns några riktigt heta nyheter tycker jag. Det skulle vara Volvo då, som visade upp sitt Concept You här nu i går.

 

Kan du utläsa några trender på årets mässa?

– Ja trenden i år verkar vara en- eller tvåsitsiga småbilar. Audi har sitt Urban Concept, Volkswagen har sin Nils och Opel har RAK e. Det verkar som att bilarna specialiseras lite mer än förut, särskilt de här tre har anpassats för sitt användningsområde i städerna. 

 Urban och Nils låter som bekanta namn, men kanske inte på bilar… 

– Ja Urban är ju engelska för stad men varifrån Nils fått sitt namn vet jag inte. 

 Vad mer är hett på Frankfurtmässan?

 – Andra heta bilar, ja Ferrari har ju släppt 458 Spider som är jättesnygg både med taket uppe och nere. Den är riktigt cool, det är samma motor som vanliga 458 Italia men de har använt nytt lättviktsmaterial så den väger inte jättemycket mer trots att det är plåtcab. 

 Land Rover har sin konceptbil DC100 som ser ut att vara ersättaren till Defender för den är det dags att byta ut snart och DC100 är en första visning av hur den kommer att se ut. Jagga släppte sin enormt snygga C-X16 med KERS-teknik och lite annat coolt, och sen har Kia sitt bakhjulsdrivna koncept som de kallar för GT. Den är riktigt snygg tycker jag, och Kias designchef sa att han ville bygga den. Högsta chefen har inte sagt något än men det vore kul om Kia vill bygga den. 

 Vad tycker du om 2011 års Frankfurtsalong överlag då, utöver att det är trångt?

– Det är inget man kommer minnas om tre år tyvärr. Extra kul är det att Volvo satsar så stort på den här salongen, de har alla sina modeller, sitt koncept och en Volvo Ocean Race-båt i en jättestor monter. De har till och med tagit över lite av den montern som Saab skulle haft och det känns faktiskt tomt utan Saab här. Men då är det kul att se allt självförtroende som Volvo har. 

 Annars är det inga skandaler… än. Nu blir det fika och i kväll ska jag sova gott. 

 Har du fått mersmak på trängseln så att du stannar du kvar nere i Frankfurt ett tag till?

– Nja trängseln är lite väl mycket även för en hugad motorjournalist. Jag är hemma till i morrn igen, gött gött!