Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frankia/Forsbergs Fritidscenter

Det ska bli lättare att ställa av husbilar

Husbilar är hårt drabbade av malusskatten, men regeringen har aviserat en lindring nästa år.

Till nästa sommar kommer det nämligen att bli lättare att ställa av och på husbilar. Karenstiden som i dag är 15 dagar kommer att kortas till fyra dagar från och med mars 2021. Nya systemet finns med i det budgetförslag som presenteras i september.

Bakgrunden är att husbilar registreras och skattas som personbilar. Det betyder att ägaren betalar en mycket hög fordonsskatt. Detta gäller i synnerhet de första tre åren då maluskatten kan uppgå till 28 000 kronor per år för en husbil.

För att minska skattekostnaden ställer ägarna på sina husbilar bara när de används. I dagens system finns dock en begränsning. Det måste gå 15 dagar efter avställning innan man kan ställa på husbilen igen, annars räknas påställningen från avställningsdatumet.

Regeringens örfil till bilköparna: 50 procent mer i skatt

Med ändringen nästa vår kortas ”karenstiden” till fyra dagar. Det innebär en ekonomisk lindring för husbilsägarna, även om många i branschen hade önskat en dygnsbeskattning.

Förslaget bedöms minska statens skatteintäkter med 30 miljoner kronor 2021 och med 42 respektive 53 miljoner kronor de två efterföljande åren.

De nya reglerna förslås träda i kraft den 1 mars 2021.

Nya bonus-malus: Mer stöd och högre skatt