Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070802-gm-ford-chrysler070802-gm-ford-chrysler070802-gm-ford-chrysler
070802-gm-ford-chrysler

Detroittillverkarna på väg mot nytt rekord

Dock är rekordet föga smickrande. Chrysler, Ford och GM, alla från Detroit, har länge stått för långt mer än hälften av nybilsförsäljningen i USA. Men nu är det tuffare tider som gäller för trion.

I slutet av juni i år stod Chrysler, Ford och GM för 50,2 procent av den inhemska nybilsförsäljningen. För att relatera den kraftiga nedgången till tidigare siffror, behöver man bara gå tillbaka till förra årets junisiffror då biltillverkartrion stod för 56 procent av nybilsförsäljningen i USA.

Enligt personer med kunskap i amerikanska bilmarknaden, så kan de tre biltillverkarna vara nere under 50 procentstrecket redan under juli månad.

De som tar störst andelar på den amerikanska bilmarknaden är de japanska biltillverkarna. 37,5 procent av nybilsförsäljningen stod de för under juni månad. En siffra som kommer att växa stadigt då de säljer populära modeller till rabatterade priser.

Nu är frågan om Chrysler, Ford och GM ska försöka stimulera sin försäljning på olika vis för att få till en vändning. Dock är de flesta experter skeptiska till att det skulle ge någon effekt. Snarare tvärtom. Det finns till och med en siffra uträknad för hur stor risk det är för trion att halka under 50 procentstrecket redan under juli månad – 70 procents risk.