Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Detta är framtidens ratt enligt Jaguar

”Hej, mitt namn är Sayer. Jag är framtidens ratt”. Så presenterar sig ratten, eller i alla fall gör Jaguar det när de blickar in i framtiden.

Jaguar Land Rover blinkar lång in i framtiden när de nu presenterar ratten som de kallar för Sayer. Denna intelligenta och uppkopplade ratt ska ta plats i en konceptbil, Jaguar Future-Type, som ska visas på Jaguar Land Rover Tech Fest i London senare i veckan.

Det intressanta med konceptbilen är inte själva bilen. Den är bara en bisak. Ratten är det primära, för Jaguar tror att ratten är det enda som ”bilägaren” kommer att äga i framtiden (år 2040 och längre fram). Ratten tar ägaren med sig och stoppar in i bil efter behag.

Enligt Jaguar är ratten den första röststyrda och artificiellt intelligenta ratten som kan utföra hundratals olika uppgifter. Ratten ska även kunna användas för att styra bilar trots att bilarna i framtiden är autonoma (självkörande). Jaguar tror helt enkelt att bilägare då och då fortfarande vill njuta av att vrida på ratten.

Som exempel berättar Jaguar att om du ska på ett möte klockan åtta på morgonen därpå kan du från soffan i ditt vardagsrum berätta det för ratten Sayer. Ratten ser då till att du får en autonom bil framkörd i tid dagen efter, beräknar rutten och så vidare.

Det låter lite som en smart mobiltelefon av i dag, men i klumpigare format.

Du undrar kanske var Jaguar har fått namnet Sayer från? Självklart från Malcolm Sayer som är ansvarig för bilvärldens kanske vackraste linjer någonsin – Jaguar E-Type.