Devel Sixteen – monstermotorn visar upp sig

Kommer du ihåg Devel Sixteen? Superbilen visades upp för första gången 2013 och utlovade 5000 hästkrafter samt en toppfart på 560 km/h. Men än så länge har besten inte bekänt färg. Många har till och med ifrågasatt om det kommer att bli någon bil över huvud taget.

Nu har dock en video dykt upp som sägs visa den färdiga motorn i testbänk. Resultatet är hissnande. Vad tror ni – är Devel Sixteen på väg att bli verklighet trots allt?

https://youtu.be/uKaCFU81SZE

Devel Sixteens motor, en V16 med fyra turboaggregat och en cylindervolym på 12,3 liter(!), är byggd, utvecklad och kalibrerad av Steve Morris Engines i Muskegon, Michigan.SME har bland annat erfarenhet av att bygga motorer åt drag racing-bilar går det att läsa på deras hemsida.Inte så konstigt då att Devel Sixteen har mycket effekt. Som syns i videon uppnår motorn ett bänkresultat på 5007 hp, alltså 5076 hästkrafter. Vridmomentet är svårare att utläsa, men enligt våra ögon når V16-motorn som högst 3 829 lbf-ft – alltså runt 5 200 Nm.Om det räcker för att bilen ska klara den tidigare påstådda toppfarten på 560 km/h och en accelerationstid 0-100 km/h på 1,8 sekunder återstår att se. Likaså hur bilen beter sig på vanlig väg...Enligt sajten 

Motor Authority ska Devel Sixteen byggas av Manifattura Automobili Torino som tidigare legat bakom bland annat Glickenhaus SCG003.

Devel Sixteen ryktas visas upp på Dubai Motor Show som är pågår just nu, men än så länge har vi inte sett några bilder. Devel har dock några dagar på sig. Salongen är öppen till och med lördag.