Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dieselbilar kan få straffavgift på 220 kronor – om dagen

Ägare av dieselbilar kan få en kännbar straffavgift om drygt 220 kronor om dagen för att få köra på gator och vägar i uppemot 35 olika städer i Storbritannien.

Dokument från den brittiska regeringen har läckt till The Times, dokument som föreslår att dieselbilar, dock inte de allra nyaste, i uppemot 35 brittiska städer kan komma att beläggas med en ”giftskatt” på motsvarande 223 kronor – per dag.

Det kan också bli tal om totalförbud under vissa tider på dygnet för dieselbilar i nio eller tio av de värst utsläppsdrabbade områdena. I övriga cirka 25 områden väntas endast nyttofordon drabbas av avgiften.

The Times har räknat ut att omkring tio miljoner personbilar i Storbritannien kan komma att beröras av förslaget.

Mer detaljer om förslaget sägs presenteras av regeringen nästa vecka.

I samma veva ska Londons borgmästare tillkännage utökade och förhöjda trängselavgifter i staden på uppemot 140 kronor om dagen för de mest förorenande fordonen, plus en extra avgift på drygt 110 kronor för dieselbilar av årsmodell tidigare än 2006.

Alla avgifter tillsammans skulle betyda dödsstöten för dieselbilar i England. Få bilägare är förmodligen intresserade av en daglig avgift på närmare 500 kronor.