Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Dieselbilar kommer att bli dyrare i inköp

Dieselbilen hänger så smått mot repet, skakad efter det senaste årets skandaler. Men branschfolket tror den kommer att överleva men i lägre utsträckning än i dag och till ett högre pris.

Framtiden för dieselbilen har stötts och blötts en mängd gånger det senaste året då det visade sig att Volkswagens dieselbilar inte är så rena och schyssta mot miljön som de utgav sig vara. Alla andra märkens dieselbilar har därefter satts under lupp och frågan kvarstår; vad kommer att hända med dieselbilen?

Enligt höga chefer hos de stora biltillverkarna, som branschtidningen Automotive News samspråkat med under den pågående bilsalongen i Paris, kommer dieselbilarna framöver att spela en mindre roll än i dag. Hårdare utsläppsregler och ökade kostnader för att tillmötesgå reglerna tror de sätter krokben för bilar med dieselmotorer under huven.

Dieselbilar kommer att finnas kvar men ”bara där de gör fortsatt nytta”, det vill säga i stora modeller och suvar där högt vridmoment i kombination med låg förbrukning är att föredra. Små bilar med dieselmotorer tror de kommer att minska i antal.

– Baserat på vad vi ser nu tror jag att diesel är en bra lösning, sett till förbrukning och koldioxidutsläpp, för stora, tunga fordon och för fordon som kör långa sträckor. Frågan är lite mer öppen för mindre bilar, säger Philippe Klein som är planeringschef hos Nissan.

I framtiden kanske små dieselbilar tillhör historieböckerna...I framtiden kanske små dieselbilar tillhör historieböckerna...I framtiden kanske små dieselbilar tillhör historieböckerna...
I framtiden kanske små dieselbilar tillhör historieböckerna...

Volkswagens varumärkeschef Herbert Diess säger att de utsläppsregler som träder i kraft 2020 kräver nya tekniska lösningar som sannolikt kommer att öka kostnaderna med omkring 20 000 kronor per bil. Om han syftar på produktionskostnaden eller priset ut till slutkund är oklart, vad som däremot står klart är att små, billiga bilar inte klarar en sådan kostnadsökning (om inköpspriset ökar med nämnda summa) speciellt bra medan större och dyrare förmodligen inte tar skada på samma sätt.

– Det skulle kunna ändra produktmixen en aning, säger Herbert Diess.

Philippe Klein på Nissan tillägger att ökade kostnader kommer att balansera om förhållandet mellan dieselbilar och alternativen bestående av bensin- och eldrivna bilar.