Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dieselgate-uppdateringarnas påverkan bekräftas av fler tester – nu väcker bilägare grupptalan

Fler oberoende tester, liksom åtskilliga bilägares vittnesmål, visar att de uppdateringar som Volkswagen rullar ut efter dieselgate riskerar göra bilarna sämre på flera punkter. I Storbritannien går nu 41 000 bilägare samman i en grupptalan.

Vi kunde i går berätta om att de av Volkswagenkoncernens bilar som inte uppdaterats till ny mjukvara riskerar bli avregistrerade i fyra EU-länder, däribland hemmamarknaden Tyskland – men ej Sverige. Samtidigt bekräftar allt fler de resultat som vi på Teknikens Värld kunde visa redan i våras, att bilarna vid uppdateringen riskerar att bli sämre på flera punkter.

Före och efter i Autocars test

Volkswagen Touran

Bränsleförbrukning

Före: 4,64 l/100km

Efter: 4,94 l/100km

Koldioxidutsläpp

Före: 147,3 gram/km

Efter: 156,9 gram/km

Kväveoxidutsläpp

Före: 0,639 gram/km

Efter: 0,351 gram/km

I Storbritannien har Autocar låtit testa en Volkswagen Touran före och efter uppdateringen, och kommit fram till att uppdateringen påverkat både bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp negativt. I laboratorietestet ökade förbrukningen med 0,3 liter per 100 km, från 4,64 l/100km till 4,94 l/100km. Det är förvisso mindre än de över litern per 100 km som vissa ägare rapporterade vid vår granskning, men fortfarande en signifikant differens, och siffrorna varierar också till viss del beroende på modell. På samma sätt hade i Autocars tester också koldioxidutsläppen ökat med 10 g/km, från 147,3 gram före uppdateringen till 156,9 gram efter.

Kundundersökning i Storbritannien

Bränsleförbrukning

53% uppger negativ påverkan

Prestanda

40% uppger negativ påverkan

Aktivering av ”limp home”-läge

27% uppgav ökad frekvens

Totalt tillfrågades 2706 personer

The Guardian rapporterar också att mer än hälften av de ägare till Volkswagen-, Audi- och Skodabilar som låtit göra uppdateringen har upplevt märkbart sämre prestanda och bränsleförbrukning. 41 000 ägare i Storbritannien har nu gått samman i en grupptalan som leds av advokatbyrån Harcus Sinclair UK. I en undersökning som de låtit göra rapporterar hela 53 procent av ägarna att bränsleförbrukningen blivit märkbart sämre, och 40 procent tycker att detsamma gäller kraft och acceleration. Av de 2 706 tillfrågade i undersökningen uppgav också 739 personer (27%) att bilen drabbats av en större, plötslig effektförlust i och med att bilen gått in i så kallat ”limp home”-läge, en händelse som om det sker i hög fart kan vara riktigt farlig då hastigheten kan minska med över 30 km/h.

Även BBC, och konsumentprogrammet Watchdog (liknande SVT:s Uppdrag Granskning), granskade ämnet tidigare denna månad, och fokuserade på nämnda grupptalan och de kraftlösa bilarna. Åtskilliga tillfrågade i programmet rapporterar samma sak som vi kunnat berätta, och fått höra från många läsare – från en fullt fungerande bil, till en mer kraftlös bil som man inte kan lita på. I fallen då ”limp home”-funktionen aktiverats har förare blivit påkörda av lastbilar eller nära att bli det, när övrig trafik inte förutsett inbromsningen.

I ett uttalande till The Guardian menar dock Volkswagen att undersökningarna är missvisande, och att urvalet av tillfrågade påverkat procentsatsen.

En liknande juridisk process som den i Storbritannien är också på väg att väckas i Australien, där statliga konsumentorganet ACCC ansvarar för processen. Utöver de kända följderna menar man här också att uppdateringen innebär ökade vibrationer, ljud och en minskad livslängd på bilarna.

Läs all vår rapportering om dieselgate genom att klicka här.