Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock / Teknikens Värld

Dieseln närmar sig 21 kronor per liter

Efter årsskiftets massiva prishöjning har ytterligare tre höjningar av dieselpriset gjorts av drivmedelsbolagen som är verksamma på svenska marknaden. Numera kostar en liter diesel 20,77 kronor. 

För tio dagar sedan kostade en 60-literstank med diesel 102 kronor mindre än vad den gör i dag. Vid tolvslaget, när nyårsafton övergick till nyårsdag, höjdes svenska priset på bensin och på – framför allt – diesel. Den 1 januari 2022 kostade en liter diesel 20,27 kronor, hela 1 krona och 20 öre mer än dagen innan. Anledningen till den kraftiga prishöjningen beror främst på en allt högre andel biodrivmedel i diesel (och bensin), något som påtvingas enligt den så kallade reduktionsplikten som trädde i kraft 1 juli 2018.

Sedan årsskiftet har priset på diesel höjts ytterligare tre gånger. Först den 5 januari med 15 öre, därefter den 7 januari med 20 öre och, så sent som i dag, med 15 öre. Nu kostar dieseln på en bemannad drivmedelsstation 20 kronor och 77 öre. Det är 50 öre mer än vad dieseln kostade för sex dagar sedan.

De senaste dagarnas prishöjningar beror bland annat på de förnybara biodrivmedel som blandas in i dieseln, det vill säga FAME och HVO. Största inblandningen står HVO för som i Sverige främst är sprungen ur animaliska fetter från slakterier och restoljor från livsmedelsindustrin. Dessa båda komponenter, helt enkelt slaktavfall, har blivit allt dyrare under ett par års tid.

Priset på HVO100, som vid årsskiftet chockhöjdes med över fyra kronor per liter, har de senaste dagarna dock inte följt samma kraftiga uppgång som dieselpriset. Det ”miljövänliga” bränslet HVO100 kostar i Sverige i dag 24,37 kronor per liter. 3,60 kronor mer än den vanliga, ”miljövidriga” dieseln.

Bensinen har tagit en annan väg. Priset för 95-oktanig soppa ökade vid årsskiftet med 35 öre till 18,19 kronor per liter, men har sedan dess sänkts en gång till dagens 18,09 kronor.

Etanolbränslet E85 har även det sjunkit i pris, från 17,35 kronor vid årsskiftet till dagens 16,19 kronor per liter.