Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Dieselpriset nu över 17 kronor

För första gången någonsin har priset för diesel passerat 17-kronorsgränsen. Numera kostar en liter 17,01 kronor. Bensinpriset har inte haft samma utveckling.

Priserna för bensin och diesel nådde nya rekordnoteringar i början av september med 16,56 respektive 16,46 kronor per liter. Därefter gick priserna ned för att senare öka något. Men de senaste dagarna har dieselpriset skjutit i höjden, inte bensinpriset.

I början av oktober låg riktpriset för en liter diesel på bemannad drivmedelsstation på 16,36 kronor. Nu, nio dagar och fyra höjningar senare, har dieselpriset för första gången någonsin spräng 17-kronorsgränsen. Sedan höjningen tidigare i dag, den 10 oktober 2018, kostar dieseln 17,01 kronor. Därmed kostar det 1 020 kronor och 60 öre att fylla en dieselbils 60-literstank.

Högre världsmarknadspriser, mycket på grund av konflikten mellan USA och Iran, samt en svag svensk krona i jämförelse med den amerikanska dollarn anges vara orsaker till den aggressiva prisstegringen de senaste dagarna, men kanske framför allt det högre priset på rapsolja, som blandas in i dieselbränslet, påverkar. Rapsoljan är orsaken till att dieselpriset stuckit iväg medan bensinpriset inte gjort det i samma utsträckning.

Branschen utesluter inte att priset på drivmedel kan komma att stiga ännu mer.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde