Foto: Mali Lucky / Shutterstock

Dieselpriset nu under 23 kronor

Det är mer än nio månader sedan vi såg ihållande dieselpris på under 23-kronorsstrecket. Nu är priset nere på den nivån igen, det återstår dock att se om det håller i sig. För bensinen får vi titta ännu längre tillbaka för att se priser lägre än dagens.

Vid bemannade drivmedelsstationer kostar i dag en liter diesel 22,92 kronor, detta efter en sänkning med 15 öre. För övrigt var det fjärde dagen i rad med sänkta priser vilket sägs bero främst på lägre priser på den internationella råoljemarknaden. Det räcker att vi tittar fyra dagar tillbaka för att se en helt annan prisnivå, i söndags kostade nämligen en liter diesel 24,47 kronor, 1,55 kronor mer än i dag.

Bortsett från en dagslång dipp den 9 augusti är det mer än nio månader sedan vi såg ett dieselpris under 23 kronor per liter. Det var den 1 mars, en vecka efter Rysslands invasion av Ukraina, som dieseln kostade 22,57 kronor. Sedan dess har priset varit högre, många gånger betydligt högre. Som högst var det den 10 och 11 oktober då en liter diesel kostade 28,52 kronor. Aldrig tidigare har dieseln i Sverige varit så dyr som då.
Sedan den 1 mars är snittet för dieselpriset 25,21 kronor.

LÄS MER: Dagens dieselpris jämfört med senaste tio åren

Även bensinen har blivit ”billig”. Den kostar just nu vid bemannade drivmedelsstationer 18,54 kronor per liter. För att hitta ett lägre pris än så måste vi titta tillbaka till den 25 januari i år, då kostade en liter bensin 18,49 kronor. Sedan dess är snittet för bensinen 20,85 kronor. Högsta noteringen sågs 2-7 juni då bensinen kostade 24,18 kronor.

Med dagens dieselpris kostar det att köra en dieselbil som drar 0,6 liter per mil 13,75 kronor per mil. Då tar vi hänsyn enbart till drivmedelskostnaden, inget annat. Motsvarande kostnad för en bensinbil som drar 0,8 liter per mil är då 14,83 kronor per mil.
Elpriserna är också skyhöga. En elbil som drar 2 kWh per mil kostar, baserat på dagens snittpris för el i södra Sverige runt 6,50 kronor per kilowattimme (kWh) inklusive alla skatter och avgifter, kostar då 13 kronor per mil. Billigare blir det förstås vid laddning under natten.