Digitalt ljus från Mercedes

Framtidens strålkastare från Mercedes ger högupplöst ljus med förfinad bild och projicering av symboler.

”Digitalt” och ”högupplöst” är ord något de flesta förknippar med skärmar men nu presenterar Mercedes dessa ord i billjussammanhang. De kallar systemet för ”Digital light” och menar att detta är något vi kommer att få se i trafiken inom en snar framtid.

Strålkastarna består av över en miljon så kallade micro-mirrors, individuellt justerbara, som med hjälp av data från sensorer och kameror formar ljusbilden efter trafiksituation, likt dagens Multibeam-system men med en upplösning på över två miljoner pixlar (låter mycket, men det är ”bara” två megapixel).

Foto: Daimler AG

Digital light gör det även möjligt att använda strålkastarna som ”projektorer”. Symboler lyser upp vägbanan framför bilen för att uppmärksamma föraren på händelser i trafiken. Detta ska även hjälpa andra medtrafikanter och är en del i Mercedes arbete för att göra trafiken säkrare och förbereda sig för en trafikmiljö med inslag av autonom körning.

Teknikens landvinningar rör emellertid mer tekniken som överför datan än själva ljuskällan, menar Gunter Fischer, chef för företagets avdelningar för system- och exteriör utveckling.

Systemet är redan monterat i prototypbilar i och kommer visas upp under demonstrationer.

Foto: Daimler AG
https://youtu.be/-8L7iKaW25o

Gilla på Facebook för fler videoklipp!