Din telefon spårar dig – hela tiden

Google lanserar nu en tjänst där du kan se exakt hur, var och när du har färdats till olika platser. Skrämmande eller en kul grej?

Om du på ett enkelt sätt vill ta reda på en persons rörelsemönster utan att behöva skugga personen i fråga är det kanske enklast att spåra något som personen bär med sig vart den än går. I dag verkar allt fler personer har svårt att slita sig från sina telefoner och det är en pryl som redan har all nödvändig teknik på plats.

De flesta känner troligen till karttjänsten Google Maps, ett ypperligt verktyg för att hitta rätt längs vägarna. Sedan 2011 så sparar dock Google hur, var och när du förflyttar dig. Nu lanserar de en tjänst kallad ”Din tidslinje” där du helt enkelt kan logga in med ditt användarnamn för att ta reda på exakt var du befunnit dig vid en vald tidpunkt. Men även vilken väg du valde för att ta dig dit och hur du färdades, det vill säga med bil, flyg, buss eller gående.

– Vi hoppas att du ser din tidslinje som ett användbart verktyg när du utforskar världen omkring dig, kanske kan den även väcka en del minnen, skriver Google i ett pressmeddelande.

Google hävdar att informationen om dina resor hanteras konfidentiellt.

Visst kanske det kan var kul att se exakt var du befann dig för kanske tre år sedan, med frågan är vad den egentliga nyttan med det är för dig. Det finns dock troligtvis många andra som skulle vara intresserade av att få tag på dessa uppgifter och man kan fråga sig vad Google egentligen har för intresse att samla in uppgifterna.

Google vidhåller dock att det är personliga uppgifter som endast du kan ta del av.

Google är dock inte ensamma om att spåra sina användare då företag som bland annat Apple gör samma sak, det ligger på oss användare att avregistrera oss från tjänsten.

Är du nyfiken på hur din tidslinje ser ut hittar du den här.