Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Din Volvo kan vara livsfarlig – motorn stängs av under körning

Volvo-kunder har upptäckt något som kan vara livsfarliga problem med XC70. ”Bilen startar om sig själv när jag kör”.

Har du problem med din Volvo?

Har du eller någon du känner råkat ut för liknande problem så vill vi gärna komma i kontakt med dig. Mejla till oss på marcus.engstrom@teknikensvarld.se

På Volvo-forumet jagrullar.se diskuterar ett flertal ägare till den senaste generationen Volvo XC70 ett problem som de upplevt, något som skulle kunna vara livsfarligt. Felet beskrivs som att bilen på egen hand startar om under färd. Något som innebär att ytterst viktiga funktioner så som bland annat styrservo slutar att fungera under en kort tid, cirka en halv till en sekund. På den tiden hinner en bil rulla långt och mycket skulle kunna hända.

– Det har hänt två gånger att alla displayer dör och bilen startar om sig när jag kör. Omstarten innebär att allting dör och bilen "återställer" sig till läget som den var när jag startade den. Alltså, den låser om alla dörrar och bakrutan och min sätesvärme startar (Jag har det som standard vid uppstart). Båda gångerna har jag kört med den adaptiva farthållaren som också helt dör när detta händer, vilket gör att omstarten upplevs som ganska läskig eftersom den direkt påverkar min färd. Omstarten tar ungefär 0,5 s, skriver en av ägarna på jagrullar.se.

Andra ägare har upplevt liknande problem, men det verkar inte vara bundet till den adaptiva farthållaren då det även ska ha inträffat utan att denna använts. ”Sjukt läskigt. Körde ej med farthållare vid något av tillfällena”, skriver en annan ägare.

Volvo är medvetna om problemen men vet i nuläget inte vad det beror på.

– Vi utreder detta och vi jobbar mycket hårt för att reda ut vad grundorsaken till problemet är. Detta är något vi tar på stort allvar, säger Annika Bjerstaf, projektledare för pr och press på Volvo Cars till Teknikens Värld.

En av Teknikens Världs läsare, som äger en Volvo XC70 D4 AWD som endast rullat cirka 500 mil, har vid ett flertal tillfällen upplevt problemet och är skärrad.

– Jävligt äckligt är det, nu har vi upplevt det åtminstone tre gånger. Bilen bara stänger av i några sekunder, sekunder som känns väldigt långa och är mycket skrämmande. Det händer så snabbt. De gånger det har hänt mig har jag som tur är varit ensam på vägen, men min fru råkade ut för det vid en korsning vilket var mycket obehagligt, säger Teknikens Värld-läsaren som vill vara anonym.

Bilen är sedan över en vecka tillbaka inlämnad på verkstad och läsaren har i nuläget en hyrbil, men något återkoppling från Volvo har han inte fått ännu.

– Jag har inte hört någonting, till en början trodde de inte ens på mig. Jag har ju inte köpt en bil för en väldig massa pengar för att den ska vara stående.

Är det farligt för ägarna att använda bilen?

– Det kan vi inte uttala oss om i nuläget då vi inte vet vad felet beror på, säger Anna-Karin Stark hos Volvo till Teknikens Värld.

Men när kunder har upplevt problemet har även styrservo slutat fungera, anses inte det som farligt?

– Som sagt, det kan vi inte uttala oss om.

Volvo uppmanar kunder som har upplevt problemet att direkt uppsöka närmsta Volvo-verkstad.

– Ju mer information vi får från våra kunder, ju lättare blir det för oss att hitta en lösning, säger Bjerstaf.

I nuläget verkar det som att det är XC70-modellen som är drabbad, men Volvo kan inte utesluta att fler modeller kan vara drabbade då de misstänker att en särskild motor, enligt Teknikens Världs källor både D4 och D5-motor, är roten till problemet. Så snart Volvo har mer på benen kommer de att informera sina kunder.