110703-goodwood-direkt

DIREKT: Goodwood Festival of Speed

En av årets absoluta bilhöjdpunkter äger rum i Goodwood denna helg. Den 19:e Festival of Speed innehåller allt. Bilar från det första Indy 500 1911 till de allra senaste superbilarna. Självklart är Teknikens Värld på plats.

Från fredag till söndag trängs cirka 120 000 personer i kring den ljuvliga sluttningen upp mot Goodwoods slott och ägor. I en så kallad hillclimb – backtävling – svischar bilar från innan första världskriget förbi tillsammans med Formel 1-bilar från årets säsong, och allt däremellan.

Självklart är Teknikens Värld på plats och utsände chefredaktör Daniel Frodin rapporterar direkt:

– Alltså detta är något alldeles extra, i de öppna paddocks som finns här kan alla gå fram och känna och klämma på bilarna, prata med legendarer som Stirling Moss och vår egen Kenny Bräck, dessutom är allt superbt arrangerat.

Du låter onekligen imponerad.

Absolut, det är första gången jag är här och jag gillar det direkt, allt ifrån att det är mycket folk men inte för mycket, alla får plats att titta på bilarna. Trots att det finns femtielva vip-läktare så finns det ingen speciell kö till bilarna, dom får alla titta extra på i paddock. Det är ett helt otroligt evenemang.

Är det mest uppvisning eller tävling?

– Visserligen tar de tid på en del bilar upp för hillclimben men det är mest uppvisning, en del kör lite långsamt men de allra flesta kör riktigt hårt eller bjuder på fantastisk drifting, som amerikanske rallyföraren Ken Block till exempel.

Din egen favorit över helgen?

– Ja, det är att jag ska få åka Lexus LF-A med ingen mindre än rallyvärldsmästaren Björn Waldegård inför all publik, oerhört kul.

Vad mer kan du berätta?

Att stort reportage och massor av bilder går att finna i Teknikens Värld nummer 16 när den når kioskerna.