Disco Volante Concept – en Alfa-hyllning till svunna tider

Det är 60 år jämnt sedan en av de prototyper som hyllats mest av Alfistis hade premiär, C52 Disco Volante. Det vill Milano-baserade karosserifirman Touring Superleggera fira genom en modern tolkning som de visar på bilsalongen i Genève.

Det var 1952 som Alfa Romeo visade den första i en serie konceptbilar som officellt hette 1900 C52, men som kom att bli kända under namnet Disco Volante, italienska för Flygande Tefat. Bilen hade chassi från Alfa Romeos tävlingsbilar och en tvålitersmotor på ca 158 hästar. Tack vare den aerodynamiska, vindtunneltestade, karossen kunde bilen nå en toppfart på 220 km/h. Bland Alfa-entusiasterna, Alfistis kallade, har modellen hyllats åtskilliga gånger.

Redan då, för 60 år sedan, var en Milano-baserad karosseribyggare vid namn Touring inblandade i byggnationen av bilarna. Det är också samma företag, Touring Superleggera, som nu väljer att plocka upp den klassiska modellens linjer för att, som en hommage till dåtiden, göra en helt modern konceptbil – Alfa Romeo Disco Volante 2012 Concept.

Under skalet delar nya Disco Volante-konceptet mycket av uppbyggnaden med Alfa Romeo 8C, med längsmonterad 4,7-liters V8 på 450 hästkrafter och 480 Nm. Även den sexväxlade växellådan, den dubbla triangellänksförsedda hjulupphängningen och de stora, ventilerade bromsskivorna kommer från 8C. Karossen är dock handgjord av Touring Superleggera och består av aluminium och kolfiber. Premiär för nya Disco Volante 2012 Concept sker på bilsalongen i Genève.

Disco Volante Concept har hämtat inspiration från originalet (nedan), men med modernare framtoning.