Mobiltelefonprat i bil Foto: Glenn Lindberg

Distraherad förare orsaken till 6 av 10 olyckor

En studie från USA visar att orsaken till 6 av 10 olyckor bland yngre förare beror på distraktioner som mobiltelefon eller liknande.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det är den amerikanska organisationen ”AAA Foundation for Traffic Safety” som presenterat forskning som visar på att majoriteten av olyckorna bland yngre förare beror på distraktioner. Allt från att prata i telefonen till att byta kläder eller bara prata med en passagerare.

Forskarna har analyserat 1 700 filmer från olyckor där yngre förare är inblandade och kommit fram till att olycksorsaken i 58 procent av fallen är på grund av distraktioner. En bra mycket högre siffra än den tidigare uppskattningen på 14 procent.

– Tillgång till videoklipp från olyckor har tillåtit oss att bättre förstå omständigheterna som ledde till olyckan på ett sätt som tidigare var omöjligt. Studien ger obestridliga bevis för att yngre förare distraheras i en mycket större andel olyckor än vi tidigare trott, säger Peter Kissinger, vd för Foundation of Traffic Safety.

I de flesta delstater i USA är det tillåtet att ta körkort från 16 års ålder. Studien har nu lett till debatt om att eventuellt höja åldersgränsen för att ta få köra bil.

Studien må visa på ett problem i USA, men detta är även ett växande problem i Sverige och resten av världen. Allt fler människor, i alla åldrar, verkar ägna sig åt andra saker än att köra bil när de sätter sig bakom ratten.