Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081016-tesla-nedskärn
081016-tesla-nedskärn
081016-tesla-nedskärn
081016-tesla-nedskärn

Djup kris för Tesla Motors

Lilla Tesla Motors står inför sin första riktigt stora kris. Det råder stor brist på ekonomiska resurser och man planerar stora nedskärningar, just som man har börjat få fart på produktionen.

Krisen inom bilindustrin, och världsekonomin i allmänhet för den delen, har nu letat sig ända till lilla Tesla Motors i Kalifornien. Tesla rapporterar nu att företaget har stora ekonomiska problem. Ett stort antal anställda varslas, exakt hur många är ännu inte bestämt. Dessutom har Teslas grundare, ägare och styrelseordförande Elon Musk beslutat att gå in och ta över platsen som vd för företaget. Tidigare vd:n Ze’ev Drori puttas därmed ned till posten som vice vd. Elon Musk säger sig vilja ha mer kontroll över sitt företag i dessa kristider.

Tesla ska nu fokusera på den verksamhet som ger vinst, det vill säga produktionen och försäljningen av Roadster, samt försäljningen av drivlinor till andra företag. Därmed får utvecklingen av sedanmodellen Model S, som ska presenteras redan nästa år, stå tillbaka en tid. Elon Musk säger i ett pressmeddelande att utvecklingen av Model S är beroende av att man beviljas ett lån från Department of Energy. Lanseringen av bilen försenas därför till mitten av 2011. Elon Musk försöker dock vända det hela till något positivt och säger att man därmed får tid att förbättra bilen ytterligare.

Läs mer