Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dodge åter till Sverige

Det var några år sedan amerikanska Dodge hade en officiell representation i Sverige. Nu är dock det amerikanska märket på väg tillbaka, i och med att ett schweiziskt företag tilldelats generalagenturen.

Det var i samband med Fiat-Chrysler-koncernens omstrukturering 2010 som vi i Europa fick släppa tanken på att köpa nya modeller med Chrysler- och Dodgeemblem. I alla fall i större omfattning, eller via officiella kanaler. Dodge sades dock få fortsätta finnas kvar som nischmärke, men sedan 2011 har inte märket sedan dess haft någon svensk representation. Volymmodellen Dodge Journey stöptes om till Fiat Freemont, samtidigt som Chryslers bilar fick emblemet Lancia. I övrigt fick Dodges modellprogram föra en tynande tillvaro hos oss. Enda europeiska länderna med officiell Dodge-representation har varit Island, som traditionellt legat nära den amerikanska marknaden, och Azerbajdzjan, av någon anledning.

Nu ska det dock bli ändring på det, är tanken. Detta efter att det schweiziska företaget AGT Europe, som ska ha tilldelats agenturen för Dodge i hela Europa, även valt att satsa på Sverige och den skandinaviska marknaden. I modellprogrammet som når oss ingår Dodge Charger, Challenger och Durango, samt pickuper och transportbilar från Ram.

16 återförsäljare och serviceverkstäder finns enligt företagets hemsida knutna till AGT i Sverige, och det är rimligt att anta dessa nu får status som Dodge-återförsäljare. Enligt pressmeddelandet från AGT har förhandlingarna med Fiat-Chrysler-gruppen precis avslutats, så när detta skrivs har inte Dodge i sig fått någon ny svensk hemsida.

Chrysler Viper 1993, hette Dodge Viper i USA

Dodge i Sverige har historiskt haft lite av ett till-och-från-förhållande. Under 1960-tal och tidigt 1970-tal hade bland annat kompaktmodellen (med amerikanska mått) Dodge Dart försäljningsframgångar. Lång tid efter detta var dock märkets representation på ett minimum, och när exempelvis Dodge Viper (som ju nyligen lagts ner) nådde oss under 1990-talet var den omskyltad till Chrysler Viper. Senaste officiella vändan med Dodge i Sverige, innan nu alltså, var mellan 2006 och 2011.