Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dodge Challenger SRT Demon – 852 hk och ohyggligt snabb

Glöm Dodge Challenger SRT Hellcat. Vill du vara häftigast i kvarteret är det en Dodge Challenger SRT Demon du ska ha. Nu är den officiellt presenterad, paketerad med 852 hästkrafter!

Dodge Challenger SRT Hellcat har rönt stor uppmärksamhet sedan den presenteras. Inte så konstigt för här snackar vi muskelbil så det står härliga till – den har nämligen en V8 som ger bakhjulen 717 hästkrafter att hantera. Men snart är Hellcat-versionen glömd och passé, för nu har Dodge presenterat Hellcats överman – en väldigt närstående släkting.

Dodge Challenger SRT Demon heter den nya skapelsen som har utgått ifrån SRT Hellcat. Den är dock kraftigt modifierad där den 6,2 liter stora V8:an bland annat har fått nya kolvar, större kompressor på 2,7 liter, effektivare kylning och tvåstegs bränsleinsprutning samt högre varvtalsstopp (6 500 r/min i stället för 6 200). Förändringarna har gjort att motoreffekten hoppat upp en bra bit, från Hellcats 717 till sanslösa 852 hästkrafter.

0-97 km/h på 2,3 sekunder... snabbare än någon annan produktionsbil i världen, inklusive Porsche 918 Spyder, Bugatti Chiron och Tesla Model S P100D.0-97 km/h på 2,3 sekunder... snabbare än någon annan produktionsbil i världen, inklusive Porsche 918 Spyder, Bugatti Chiron och Tesla Model S P100D.0-97 km/h på 2,3 sekunder... snabbare än någon annan produktionsbil i världen, inklusive Porsche 918 Spyder, Bugatti Chiron och Tesla Model S P100D.
0-97 km/h på 2,3 sekunder... snabbare än någon annan produktionsbil i världen, inklusive Porsche 918 Spyder, Bugatti Chiron och Tesla Model S P100D.

Challenger SRT Demon levereras dock bara med 819 hästkrafter (808 hp) då den är kalibrerad för att köras med 91-oktanig bensin i tanken. Man kan mot tillägg få bilen levererad med en kontrollmodul som gör att motorstyrningen ”växlar upp” och gör motorn redo att sluka i sig bensin med oktantal över 100. Först då får man alla 852 hästkrafter (840 hp). Denna ”demon” sägs dessutom vara första gatlegala produktionsbil att kunna köras på bensin med 100 oktan eller högre.

Bilen levereras med två nycklar där den första tillåter effektuttag på 507 hästkrafter (500 hp). Nyckel nummer två släpper lös de övriga 345 hästkrafterna.

Så många hästkrafter borde innebära schyssta prestanda, eller? Jo då, för vad sägs om 0-97 km/h (0-60 mph) på 2,3 sekunder? Den tiden gör Dodge Challenger SRT Demon till världens accelerationssnabbaste produktionsbil (sett till tillverkarnas officiella siffror). Den är alltså tiondelen snabbare än senaste versionen av Tesla Model S P100D med Ludicrous, den klarar sprinten på ”futtiga” 2,4 sekunder.

En rökmaskin.En rökmaskin.En rökmaskin.
En rökmaskin.

Kvartsmilen (402 meter) ska den avverka på 9,65 sekunder med en toppfart på 225 km/h. Den ska dessutom vara grym på att göra "wheelies", det vill säga köra på bakhjulen. Den har nämligen slagit nytt officiellt världsrekord i den grenen.Utöver motormodiferingar har bilen genomgått en rad andra förändringar, några besynnerligare än andra. Exempelvis är Demon 91 kilo lättare än Hellcat. Viktminskningen har åstadkommits genom att bland annat slänga ut ljudsystemets 16 högtalare, baksätet och – håll i dig nu – passagerarstolen fram.Vidare har den 18 tum höga och 11 tum breda fälgar skodda med dragracing-däck för gatan som mäter 315/40. Det är första gången en produktionsbil säljs med den typen av däck som standard.Något pris för SRT Demon finns inte i dagsläget, men till sommaren börjar den byggas. 3 000 bilar ska säljas i USA, 300 i Kanada. Räkna inte med att Europa får några, bortsett från några som kommer in via sidoimport.Vill du se bilen i verkliga livet gör du rätt i att boka en flygbiljett till New York där Challenger SRT Demon står utställd på årets bilsalong.

https://youtu.be/