Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080716-mopar-drag-race
080716-mopar-drag-race
080716-mopar-drag-race
080716-mopar-drag-race

Dodge Challenger strippas för strippen

Ni som inte tycker att nya Dodge Challenger SRT8 är amerikansk nog får härmed ert lystmäte. Chryslers prestandaavdelning Mopar presenterade i dagarna sitt Drag Race Package som förvandlar Challenger SRT8 till en renodlad drag race-bil.

Dodge Challenger SRT8 är en av de mest klassiskt amerikanska bilarna som presenterats på senare tid. Med sina starka rötter i den amerikanska biltraditionen, både design- och motormässigt tilltalade den många, samtidigt som de ålderdomliga V8-motorerna upprörde många miljövänner. De som lockas av Challenger SRT8:s råa charm får troligtvis en liten tår i ögat när de ser och läser om Mopars nya drag race-pakettillbilen. I samband med Mopar Mile-High Nationals som kördes på Bandimere Speedway i Morrison, Colorado härom dagen presenterade Mopar två specialpreparerade bilar.

I samband med presentationen fick de två bilarna avverka den amerikanska kvartsmilen med ”Big Daddy” Don Garlits och Judy “Miss Mighty Mopar” Lilly bakom rattarna. De två bilarna var de första av totalt 100 Challenger SRT8 som ska modifieras av Mopar. Mopars Drag Race Package innebär framförallt ett rejält bantningsprogram, som bland annat medför att bilarna berövas på onödigheter som grundfärg, ljudisolering, krockkuddar, baksäte, servostyrning och vindrutetorkare. De stora viktbesparingarna har dock åstadkommits genom att en hel del säkerhetsfrämjande balkar har tagits bort. Sidokrockbalkarna och den bakre stötfångaren har tagits bort, de behövs ju ändå inte då bilen bara ska köras rakt fram. Allt som allt har Mopar lyckats skala bort imponerande 453 kilo. Som om det inte vore nog har motorn flyttats en aning bakåt för bättre viktfördelning, samtidigt som hjulbasen har kortats med en dryg centimeter.

Bilarna ska gå att beställa med tre olika motoralternativ, 6,1-liters Hemi, 5,7-liters Hemi eller en 5,9 liter stor Magnum Wedge-V8. Alla motorer kan kombineras med antingen en manuell eller automatisk växellåda. Efter att Mopar har lagt sin hand vid bilarna är det fritt fram att delta i en rad olika drag race-klasser. Alla bilar får en id-platta med serienumret inpräntat. Men det kanske bästa återstår. Priset för Mopars Drag Race Package är endast 180 000 kronor, plus en Challenger SRT8 som går loss på dryga 220 000 kronor i USA. Det får anses vara billigt, även om användningsområdet är ytterst begränsat.

Läs mer