Dodge Dart – Calibers efterträdare

Dodge må inte längre säljas i Sverige, men det hindrar inte det numer Fiat-kontrollerade märket från att släppa nya modeller Nu har bilder läckt ut på nya Dodge Dart.

Dodge har ju under det gångna året försvunnit från den svenska nybilsmarknaden, tillsammans med Chrysler ska i stället bilarna säljas antingen under Fiat-koncernens flagg eller inte alls. Detta hindrar dock inte Dodge från att komma med nya modeller, de senaste bilderna som läckt ut på Internet föreställer nya Dodge Dart. Bilderna är helt officiella, men har kommit ut i förtid, innan det så kallade embargot gått ut.

Dodge har med Dart inte bara återupplivat ett klassiskt modellnamn, utan även skapat en ersättare till den något tveksamma, och Sverigebekanta, Dodge Caliber. Till skillnad från högbyggda Caliber är dock Dart en sedanmodell. Förhoppningen är också att formspråket ska gå hem numera. Caliber var väl måhända inte världens snyggaste bil, och Dart är, i princip hur man än vänder och vrider på den, betydligt snyggar. I alla fall enligt övertecknads uppfattning.

Under skalet delar Dart mycket med Alfa Romeo Giulietta, även om plattformen breddats och förlängts en aning. En rad motorer och växellådsalternativ kommer också att komma till Dart. Grundmotorn blir en tvålitersfyra på någonstans mellan 155-160 hästar i grundutförande. Även motorer på 1,4 och 2,4 liter förväntas, och dessa får det Fiat-bekanta tillägget MultiAir. Växellådsuppsättningarna är särskilt intressanta, tre olika alternativ ska finnas, och förutom en vanlig manuell låda och en sexväxlad dubbelkopplingslåda från Fiats lage ska en nioväxlad (!) automatlåda finnas som alternativ. Frågan är om inte inflationen i antalet växlar har varit som störst hos just Dodge. Bara två bilgenerationer bakåt i tiden (eller drygt ett decennium), när modellen hette Dodge Neon (Chrysler hos oss), hade automatlådan endast tre växlar. (Något bilen på den tiden, bland mycket annat, fick besk kritik för från vår egen Jonas Borglund. Se länk nedan.) Antalet växlar har alltså ökat tredubbelt på drygt tio år.

Den nioväxlade växellådan, utvecklad av ZF, är dock viktig för Fiatkoncernen ur ett annat perspektiv, då den förmodas dra ner bränsleförbrukningen på Dodge Dart till under 0,588 liter milen, vilket har varit ett krav för att Fiatkoncernen ska kunna ta över de sista fem procenten av Chrysler-koncernen från amerikanska staten.

Dodge Dart visas, som du kanske redan gissat, på bilsalongen i Detroit om några dagar, som 2013 års modell. Om den kommer till oss i någon form (gissningsvis, likt Dodge Journey/Fiat Freemont i så fall som Fiat) är för tidigt att uttala sig om.

https://youtu.be/wrdxDk_jWkQ?width=575&height=353