Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100903-dodge-durango-2011
100903-dodge-durango-2011
100903-dodge-durango-2011
100903-dodge-durango-2011 Foto: Webb Bland

Dodge Durango spänstigare än någonsin

Den amerikanska storsuven är inte utdöd. Tvärtom är den modernare än någonsin. Nu presenterar Dodge en helt ny generation Durango med självbärande kaross, V6-motor och sju sittplatser.

Något har hänt med de amerikanska suvarna. De är inte längre samma gammalmodiga konstruktioner de en gång var. Ford visade nyligen sin nya Explorer som är fullspäckad av ny teknik förpackat i ett modernt formgivet skal. Nu väljer Dodge samma spår med sin storslägga Durango. De första bilderna på 2011 års Durango visar en bil som är betydligt spänstigare än den utgående generationen.

Nya Durango baseras på samma plattform som senaste Jeep Grand Cherokee och det innebär att Durango numera har en självbärande kaross. Även utseendemässigt går det att se släktskapet med Jeepen, inte minst på den kantiga bakstammen. Att nya Durango är stiligare än den något trulmulade föregångaren är väl ingen större överdrift. Instegsmotorn i nya Durango blir en Pentastar V6 på 3,6 liter och 286 hästkrafter. Mer muskler finns det i Hemi-V8:an på 5,7 liter och 352 hästkrafter. Motorutbudet är med andra ord detsamma som i Jeep Grand Cherokee. Durango lär dock inte få tillgång till den dieselmotor som kommer i Jeepen i april/maj nästa år.

Durango har också moderniserats inne i kupén. Dodge utlovar en interiör fylld med mjuka och fina material som dessutom är extremt flexibel. Durango har tre stolsrader och dessa ska kunna ställas in i 22 olika konfigurationer.