Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101228-fiat freemont
101228-fiat freemont
101228-fiat freemont
101228-fiat freemont

Dodge Journey blir Fiat Freemont

Nu märks det allt mer att Fiat och Chrysler har en gemensam framtiden tillsammans. Det senaste är att tuffingen Dodge Journey försvinner här i Europa och ersätts av Fiat Freemont – som är en Dodge Journey.

Enligt källor inom Fiat som har varit frispråkiga under samtal med tidningen Auto Week ska Dodge Journey, som för bara en dryg månad sedan visades upp i nytt uppdaterat utförande, sluta att säljas i Europa. I stället kommer modellen att på vår kontinent säljas med Fiat-emblem i nosen och under modellbeteckningen Freemont.

Draget att göra om Chryslern till en Fiat ingår i planerna på att gör samgående Chrysler och Fiat mer lönsamma och med minskade produktionskostnader.

Fiat Freemont ska visas upp på Genèvesalongen i mars och den europeiska försäljningen sätter igång i juni.

Försäljningen av Chrysler Journey har enligt uppgift rasat den senaste tiden i Europa. Under namnet Fiat, som då även inkluderar ett betydligt större återförsäljarnät, väntas försäljningen kunna klättra uppåt igen. Journey/Freemont kommer alltså nästa år i uppdaterad version där främst interiören är omgjord, vilket säkerligen kommer att påverka bilens dragningskraft i skyltfönstret. Men Fiat kryddar även det hela med att trycka ned sin egen 170-hästardiesel på 2,0 liter under huven. Därmed försvinner den tvålitersdiesel på 140 hästkrafter som Journey erbjuds med i dag, en motor som för övrigt kommer från Volkswagen.

Fiat Freemont ses dessutom som en ersättare till Fiats MPV-modell Ulysse vars produktion upphörde i december månad. Anledningen: 1 956 sålda Ulysse under hela förra året.

Freemont lär klara av uppdraget som ersättare med bravur med tanke på att bilen rymmer sju åkande (tredje sätesrad är tillval) och att den dessutom kan erbjuda fyrhjulsdrift, något som inte var möjligt med Ulysse.

Fiat Freemont kommer att byggas i Chryslers Toluca-fabrik i Mexiko, sida vid sida med Dodge Journey och även tillsammans med Fiat 500 avsedd för den nordamerikanska marknaden.

Läs mer

Test och provkörningar