Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg

Dodge lanserar laddhybrid nästa år – Jeep elbil 2023

Stellantis planerar för en eldriven framtid och ska lansera 20 elektrifierade modeller inom två år. I dag annonserade man att Dodge kommer med en laddhybrid nästa år och att Jeep kommer få sin första helt eldrivna modell året efter.

Det är medvind för storkoncernen Stellantis för tillfället. Resultatet från bolagets första halvår var långt bättre än väntat med en nettovinst på runt 59 miljarder kronor. Samtidigt har man bestämt sig för att storsatsa på att elektrifiera sitt modellutbud och avser att investera över 300 miljarder kronor. 

Många av Stellantis 14 märken som Alfa Romeo, DS Automobiles och Lancia har redan förbundit sig till en mestadels eldriven framtid. Företagets vd Carlos Tavares kungjorde dessutom i veckan att Stellantis ska lansera 20 eldrivna modeller inom de kommande 24 månaderna. Tio stycken ska vara rena elbilar, nio laddhybrider och en modell ska erbjudas med både helelektrisk och hybridiserad drivlina.

Karta över Stellantis planerade elektrifiering över kommande 24 månaderKarta över Stellantis planerade elektrifiering över kommande 24 månaderKarta över Stellantis planerade elektrifiering över kommande 24 månader
Karta över Stellantis planerade elektrifiering över kommande 24 månader Foto: Stellantis

Nu avslöjar man att två av dessa kommer att vara en ny laddhybrid från Dodge som kommer nästa år och en helt eldriven bil från Jeep som ser dagens ljus 2023. Exakt vilka modeller det rör sig om avslöjades dock inte men ska man tro spekulationerna så är det Dodges suv Durango som ligger närmast en elektrifiering.

I Jeeps fall sägs det röra sig om en mindre crossover som ska byggas i Polen och bli syskon med Fiat och Alfa Romeo, där den sistnämnda tros få namnet Brennero. Stellantis har redan meddelat planer på att investera i den polska fabriken i Tychy för att bygga elektrifierade fordon åt dessa tre märken.

Enligt kartan ser det dock ut som att vi kommer få vänta ett tag på elektrifierade modeller från Chrysler, Fiat/Abarth, Lancia och Ram.