Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dodge Viper ACR-X
Dodge Viper ACR-X
Dodge Viper ACR-X
Dodge Viper ACR-X Foto: CarPix

Dodge Viper ACR-X ruskigt snabb runt Nürburgring

I höstas kunde vi visa bilder och film på Viper ACR som slog nytt banrekord för serieproducerade bilar runt Ringen. Samtidigt körde man ett varv med banversionen ACR-X som var ännu snabbare. Här är filmen från supervarvet!

Nyhetsflödet översvämmas av bilder och information på bilar som ska ställas ut på Genèvesalongen snart. Det kan vara skönt med ett avbräck och trycka ut lite ”vanliga” nyheter. Här kommer en nyhet som är perfekt för att koppla bort alla bildläckor och salongsnyheter för exakt 7 minuter och 3 sekunder.

 Tiden 7 minuter och 3 sekunder, eller 7:03,058 för att vara exakt, är inget mindre än den tid som förlöpte under ett supervarv med banbilen Dodge Viper ACR-X runt Nürburgrings nordslinga.

 Varvet, som så klart filmades, sattes den 14 september 2011. Alltså samma dag som gatlegala Dodge Viper ACR satte nya rekordet runt Ringen med tiden 7 minuter, 12 sekunder och 13 hundradelar. Men den tiden är Viper ACR fortfarande den snabbaste serieproducerade bilen runt ”Gröna helvetet”. Kort dessförinnan hade Lexus LFA satt nytt rekord i klassen, men det höll bara i tre veckor.

 Varvtiden med banbilen Viper ACR-X är inget officiellt rekord, men visar ändå vad lite extraprylar kan göra för att vässa en tid med tio sekunder. Och tio sekunder är ganska mycket i dessa sammanhang.

 Det som skiljer ACR-X från vanliga ACR är effekten, 640 hästkrafter är 40 mer än standard, sportfjädring, förbättrad aerodynamik och säkerhetsdetaljer som säkerhetstank, skalstolar och störtbur.

 Nedan, under filmklippet med supervarvet, kan du se bilder på Viper ACR (silver och svart) och Viper ACR-X (röd). Det är vår spionfotograf som plåtat bilarna under rekordkörningarna på Nürburgring 14 september förra året.

https://youtu.be/MUK2ZmDz7eo?width=575&height=353