Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dodge Viper läggs ned för att den saknar krockgardiner

En av världens mest omtalade sportbilar, Dodge Viper, når inte upp till framtida säkerhetskrav, därför läggs modellen ned.

Dodge Viper, en ikon sedan 1992, är i nuvarande form inne på sitt tredje år (lite drygt). Den borde man andra ord ha några år till i livet, men långlivad är tydligen det sista den blir.

Enligt amerikanska MotorTrend läggs Viper ned redan under 2017, inte för att den bitvis har sålt dåligt – något som har lett till produktionsstopp några gånger – utan för att modellen inte har krockgardiner.

Viper har ett begränsad kupéutrymme, inte minst på höjden. Fiat Chrysler Automobiles, FCA, ser det som en omöjlighet att knöla in krockgardiner och ännu mer inskränka på den redan låga höjden. Enligt en federal lag, FMVSS #226, krävs just krockgardiner i nya bilar från och med nästa år.

Är detta då slutet för Viper – för gott? Kanske inte, men i sin nuvarande form lär vi inte se den igen. FCA-chefen Sergio Marchionne har lämnat en liten lucka öppen då han nyligen har sagt att med tanke på koncernens breda plattformsutveckling finns det en chans. Utan några som helst officiella bekräftelser spekuleras det i en ny generation Viper baserad på teknik från Alfa Romeo, Maserati eller Ferrari – och då med nästan all sannolikhet utan V10-motor under huven.