Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080828-viper-srt10-acr080828-viper-srt10-acr080828-viper-srt10-acr
080828-viper-srt10-acr

Dodge Viper SRT10 ACR krossade ZR1:s Ringen-rekord

Glöm Corvette ZR1 och dess mäktiga rekordtid runt Nürburgring, det är historia nu. Banversionen av Dodge Viper SRT10, den gatlegala ACR, klockades för 7:22 vilket är hela fyra sekunder snabbare än ZR1.

Först dök nya Nissan GT-R upp som gubben i lådan och satte en mäktig rekordtid runt Nürburgrings nordslinga. Det tog inte lång tid innan GT-R:s tid förpassades till historien då Corvette ZR1 dök upp och smiskade runt tre sekunder snabbare än japanen – 7 minuter och 26 sekunder.

Nu har det hänt igen, ännu en gång har en ny mäktig rekordtid klockats, även denna gång av en amerikansk muskelbil – Dodge Viper SRT10 ACR, banversionen av vanliga SRT10 som är fullt gatlegal (dock inte i Sverige).

Nu faller ZR1:s tid i glömska eftersom Vipern krossade sin landsbroders tid med hela fyra sekunder – varvet tog 7 minuter och 22 sekunder! Om tiden räknas som officiell eller inte är ännu okänt, vilket som så är det ett ruggigt snabbt varv av Vipern.

Nissan hade tänkte återta titeln från Corvette som snabbaste standardbil runt Ringen med sin GT-R V-Spec, men det kan japanerna nu antagligen bara drömma om.

Missa inte att se Viperns rekordvarv på film på Motor Trends webbsida, länk dit finns nedan. Lägg märke till växelspaken som vibrerar något enormt varje gång Viper-proffsföraren bakom ratten når varvtalsstoppet.

Dodge Viper SRT10 ACR är alltså en vanlig SRT10 i grund och botten. V10-motorn på 8,4 liter och 600 hästkrafter är orörd, i stället har man satsat på bland annat viktminskning, vassare väghållning och feta Brembo-bromsar runt om. Bara en sådan sak som den feta bakvingen, den ger 455 kilo i downforce vid 240 km/h.

Frågan är när Viper SRT10 ACR förpassas till historien. Det verkar ha blivit en prestigesak att ta sig snabbast runt Ringen.

https://youtu.be/iNLI-Xuiy6s?height=347&width=575

Läs mer

Extern länk

Se filmen på Motor Trends webbplats