Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dödsolyckan med Ubers självkörande bil orsakades av fel i mjukvaran

Än är inte utredningen slutförd och inte heller är orsaken till dödsolyckan med Ubers självkörande Volvo XC90 fastställd, men Uber själva menar nu att det sannolikt var ett fel i mjukvaran som var orsaken.

Det var i mars i år som en 49-årig kvinna i Tempe i Arizona blev ihjälkörd av en av Ubers självkörande bilar som hade backupförare bakom ratten. Spekulationerna tog snabbt fart och de första rapporterna talade om att det var kvinnan som hade gjort en plötslig gir ut på vägen och att felet därmed var hennes.

Ganska omgående kom ett första uttalande från polischefen på orten där olyckan inträffade. Polischefen sa då, efter att ha sett en film, att olyckan hade varit oundviklig på grund av den plötsliga manöver som kvinnan som ledde sin cykel över vägen gjorde och att den dessutom gjordes i ett väldigt mörkt parti.

Ett par dagar senare släpptes för allmänheten filmen som spelats in av bilens ombordkamera (känsliga personer varnas). Filmen visade att kvinnan till en början rörde sig i ett mörkt parti som för det mänskliga ögat gjorde henne svårupptäckt. Däremot borde bilens sensorer, radarsystem och kameror absolut ha upptäckt henne.

Filmen från bilens ombordkamera visar att kvinnan syntes dåligt för det mänskliga ögat, men att bilens sensorer absolut måste ha sett henne. Så var också fallet enligt Ubers uttalande.

Nu visar det sig att bilens sensorer registrerade kvinnans framfart tvärs över vägen framför bilen som körde i 61 km/h, men att mjukvaran som bearbetade informationen från sensorerna tolkade situationen på ett felaktigt sätt. Mjukvarans tolkning var att inga omedelbara åtgärder behövde vidtas. Det meddelar Uber som även säger att systemet var inställt på att inte reagera kraftfullt på vissa typer av föremål, exempelvis plastpåsar. Några mer specifika detaljer än så kan Uber inte komma med i dagsläget.

Den exakta orsaken är inte fastställd utan väntas presenteras inom kort när den utredning som leds av National Highway Transportation Board (NTSB) är genomförd till fullo.

Uber säger att de har genomfört viktiga förändringar för att säkerställa att liknande olyckor inte ska inträffa i framtiden. Bland annat har de anställt den tidigare NTSB-ordföranden Christopher Hart som har stor erfarenhet inom områdena säkerhet och självkörande fordon.

Volvo har inte involverats i eller beskyllts för olyckan eftersom deras autonoma system med tillhörande sensorer var urkopplade på bilen. Det var alltså enbart Ubers autonoma teknik som var aktiv på bilen.