080325-q7-hybrid-stoppas

Dollarn stoppar Audi Q7-hybrid

Den svaga dollarn har skördat ännu ett offer. Många biltillverkare har tvingats anpassa sina strategier till de ogynnsamma ekonomiska förhållandena. Senast i raden är Audi som inte kommer att sälja sin nya hybriddrivna Q7 i USA.

Det är många som har väntat på en något mindre miljöförstörande Audi Q7. En mindre dieselspis finns visserligen, men den så populära hybridtekniken har ännu inte letat sig ned i den stora suven. Men det finns mycket långt gångna planer på det. Som det ser ut i dag kommer en V6-motor på 280 hästkrafter att få assistans av en stark elmotor. Lanseringen planeras till slutet av nästa år, på den här sidan av Atlanten i alla fall. Nu verkar det som att USA-lanseringen av Q7-hybrid skjuts upp rejält, om den någonsin kommer att ske.

Det var tänkt att den gröna monstersuven skulle begå USA-debut tidigt nästa år. Nu har USA-lanseringen skjutits upp på obestämbar tid, enligt Audis USA-chef Johan de Nysschen. De Nysschen säger i en intervju med Automotive News att det har varit väldigt svårt att få siffrorna att gå ihop med Q7-hybrid, merkostnaden på grund av dollarkursen vid en USA-lansering skulle helt enkelt bli oöverkomlig.

I stället kommer Audi framöver att fokusera på hybridversionen av kommande Q5, som kommer att presenteras på bilsalongen i Peking och börja säljas i USA nästa år. Enligt Johan de Nysschen har en hybridversion av Q5 alltid funnits med i planeringarna, men han säger samtidigt att det ändå kommer att bli en fråga om potentiell volym. Q5-hybrid kommer bara att skeppas till USA om Audi tror att det finns en marknad för den.