Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Donkervoort

Donkervoort visar nytt – här är F22

Nederländska biltillverkaren Donkervoort har laddat om och visar upp den helt nya supersportbilen F22. 

Donkervoort är kanske inte den första biltillverkare du kommer att tänka på men de har varit med sedan Joop Donkervoort började bygga bilar 1978. Den senaste tiden har det varit ganska tyst från företaget med säte i Lelystad, Nederländerna. Men nu lanserar de den nya modellen F22. Men den är inte döpt efter det amerikanska stridsflygplanet, däremot vd Denis Donkervoorts förstfödda dotter Filippa som föddes 22 maj 2022.

Den må påminna om D8-modellen som tillverkats sedan 1992 men F22 bygger faktiskt på en ny plattform och är helt ny. Detta är den första helt nya modellen sedan Denis Donkervoort tog över företaget från sin far 2021.
Nya F22 är snäppet större än sina föregångare och är 404 centimeter lång, 191 bred och 101 centimeter hög. Något som ska ge åtta respektive tio extra centimeter i kupén på bredd och längd.
Chassit består av en rörramskonstruktion och kolfiber vilket håller vikten nere och gör att F22 väger in på låga 750 kg. Det i kombination med att den femcylindriga Audi-motorn med 500 hästkrafter gör att F22 ska klara av 0-100 km/h på 2,5 sekunder. Drivning sker på bakhjulen och kraften levereras via en femväxlad manuell låda.

1 AV 3
Foto: Donkervoort
2 AV 3
Foto: Donkervoort
3 AV 3
Foto: Donkervoort

Servostyrning erbjuds som extrautrustning och F22 saknar ESP-system, däremot finns ställbart antispinnsystem. Det finns även ett hydrauliskt lyftsystem som tillval vilket ger 35 millimeter extra markfrigång vid fartgupp eller liknande.
Kupén nås via dörrar som öppnar uppåt och framåt och där omsluts man av både kolfiber och Alcantara. Instrumenteringen är digital och som tillval finns ett iPad-baserat infotainmentsystem.

Donkervoort F22 kommer att tillverkas i totalt 75 exemplar vara 50 redan ska vara sålda. Priset startar på 245 000 euro, cirka 2,66 miljoner kronor, och de första leveranserna ska dra igång i januari 2023.