Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Registreringsskylt
Registreringsskylt
Registreringsskylt
Registreringsskylt Foto: Patrik Lindgren

Dramatisk ökning av antalet stulna registreringsskyltar

Enligt Transportstyrelsens statistik per den 11 april 2014 är över 25000 registreringsskyltar i Sverige på vift. Det är en dramatisk ökning på nästan 50 procent jämfört med för ett år sedan.

I december 2005 var 12016 registreringsskyltar på vift i Sverige efter att de stulits. I april 2013 var siffran uppe i 17295. I april i år, 2014, är siffran uppe i hela 25199. Det är en ökning med 46 procent över bara ett år, eller en ökning med över 100 procent sett över drygt åtta år. Senaste årets utveckling har tidigare årsjämförelser inte ens varit i närheten av.

Det är främst de tre storstadsregionerna som är drabbade av registreringsskyltstölder. I Stockholms län är 11390 skyltar på vift, i Västra Götalands län 3945 och i Skåne län 3216.

 Mer än hälften, 57 procent, av de skyltar som anmäldes stulna under perioden januari till och med mars i år tillhörde Stockholmsregionen. En anledning till att Stockholm är så kraftigt drabbat tros vara trängselskatten.

Andra orsaker till stöldvågen av regskyltar tros vara andra brott där bilens brukare vill dölja det verkliga registreringsnumret samt, likt trängselskatten, undkomma parkeringsböter.

Problemet med stulna registreringsskyltar är uppe på riksdagsnivå där ett förslag har lagts fram om att registreringsskyltar förstörs per automatik när de manipuleras eller avlägsnas från bilen. Förslaget är under beredning av Trafikutskottet i Sveriges riksdag. I juni i år ska det behandlas av riksdagen.

Att bli bestulen på sina registreringsskyltar kan innebära att det dimper ner inbetalningskort av diverse slag i brevlådan, eller ännu värre att du knyts samman till kriminell verksamhet. Har det gått så långt kan det vara riktigt krångligt att reda ut och ta sig ur det.

 Därför finns det, bland annat på webben, firmor som säljer satser med stöldskydd för registreringsskyltar som försvårar arbetet för den oärlige.