Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Drivmedelsskatten höjs vid årsskiftet

Från och med årsskiftet vill regeringen höja energiskatten. En liter bensin kan bli 44 öre dyrare.

I dag presenterade regeringen sina förändringsförslag på skatteområdet, något som bland annat innebär att det från och med årsskiftet kan bli dyrare att besöka macken.

Energiskatten ska höjas med 44 öre per liter på bensin och 48 öre per liter på diesel, även skatten för biodrivmedel ska höjas i motsvarande utsträckning. I samband med höjningen föreslår regeringen även att energi- och koldioxidskattesatserna för bensin och dieselbränsle årligen beaktar utvecklingen av BNP. Förslaget bedöms öka skatteintäkterna med 4,14 miljarder kronor 2016.

För att de höjda skatterna inte ska drabba det redan utsatta jord- och skogsbruket ska de näringarna kompenseras fullt ut för höjningen av energiskatten på diesel.

Utöver den höjda drivmedelsskatten vill regeringen bland annat även slopa RUT-avdraget för läxhjälp, slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och ger även förslag för höjd skatt på investeringssparkonto och kapitalförsäkring. ROT-avdraget planeras även att sänkas från 50 procent till 30.

I valrörelsen ville Socialdemokraterna inte höja bensinskatten, men anledningen till att de nu gör det är enligt finansminister Magdalena Andersson på grund av:

– Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet, säger Andersson.