080619-drulleförsäkring

Drulleförsäkring nu även för bil

Nu kan den fumlige känna sig lite tryggare i bilen. Fram tills nu har den som spillt dricka eller mat i bilen själv fått stå för eventuell sanering. Men nu lanseras den första drulleförsäkringen för olyckliga missöden i bilen.

Allriskförsäkring, oftast kallad drulleförsäkring, har länge funnits som tillägg till hemförsäkringen och vid köp av dyra elektronikprodukter. Den som har drämt vardagsrummets nya LCD-stolthet i golvet har kunnat trösta sig med att få det mesta betalt av försäkringsbolaget. Den som har spillt ut två liter kladdig läsk i baksätet eller råkat riva upp den dyra läderklädseln har dock sett sig hänvisad till den egna plånboken. Nu lanserar försäkringsbolaget Trygg Hansa en drulleförsäkring till bilar, just för ovan nämnda missöden.

Trygg Hansa har genomfört en undersökning för att utreda hur stort behovet är av den här typen av tilläggsförsäkringar. Statistiken visar att många drabbas av olyckshändelser i bilen som inte är direkt trafikrelaterade och därmed inte kan kallas trafikolyckor. 21,6 procent av de 320 tillfrågade i undersökningen svarade att de någon gång råkat spilla mat eller dryck i bilen. 12,5 procent uppgav att någon har kräkts i deras bil, medan endast 0,3 procent svarar att någon har fött barn i deras bil. Alla dessa olyckor kommer att omfattas av den nya försäkringen. Man kommer till och med att få hjälp om man har varit ouppmärksam nog att tanka bilen med fel bränsle, vilket 2,2 procent av de tillfrågade uppger att de har gjort vid ett eller flera tillfällen. Statistiken visar även att män drabbas av fler olyckshändelser generellt sett än kvinnor.

Försäkringen omfattar alla personbilar som är nyare än åtta år eller som har gått högst 10 000 mil. Halv- och helskyddet omfattas, dock inte de som enbart väljer trafikförsäkring. Från och med den 2 juni ingår drulleförsäkringen i den bilförsäkring som Trygg Hansa erbjuder. Helt fri från alla kostnader blir man dessvärre inte. Som vanligt finns det en självrisk som i det här fallet uppgår till 1 500 kronor.