Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DS 7 Crossback officiell – ny fransk lyxsuv

Citroën och deras premiummärke DS presenterar i dag en för dem ny biltyp – en suv med påtaglig känsla av lyx. DS 7 Crossback har man satt in för att fullborda attacken mot tyskarna.

Citroëns numera fristående lyxmärke DS har gjort många försök att ta upp kampen med framför allt tyskarna. Vem minns inte DS 5 som är en härlig vagn men som ändå inte har nått ända fram, inte minst försäljningsmässigt.

Men DS ger inte upp offensiven och tar nu till ett nytt knep genom att sätta in ett mer högbyggt artilleri i form av suven DS 7 Crossback som har världspremiär på Genèvesalongen nästa vecka men som presenteras digitalt redan i dag.

DS har med nya suven satsat på detaljer, interiört som exteriört. På var sin sida om den stora grillen sitter strålkastare med DS Active Vision LED-teknik som vardera flankeras av upprätta och svagt böjda DRL-varselljus. Det är tydligt att DS har lagt tid på att få fram en egen ljussignatur, även när bilen betraktas bakifrån där bakljusens innanmäten påminner om själva DS-logotypen.

Interiört är det lyxigt och ombonat med en mängd detaljer som sticker ut. En bred mittkonsol med designade knappar sträcker sig upp mot en avskalad instrumentbräda som domineras av en tolv tum stor infotainmentskärm. Ovanför denna sitter en klocka från franska lyxklocktillverkaren B.R.M och som roterar 180 grader vid start. Klockan är dessutom löstagbar.

Även mätarhusets skärm mäter tolv tum från ena hörnet till det andra på diagonalt motsatt sida.

Fem olika interiöra utföranden finns att välja mellan.

Med 4,57 meter på längden är DS 7 Crossback några centimeter kortare än exempelvis en Volvo XC60. 1,62 meter hög är den och rymmer 555 liter bagage. Det är fem liter mer än nya Audi Q5 som är nio centimeter längre (Q5 kan rymma upp till 610 liter beroende på utrustningsnivå).

Tre olika bensinmotorer erbjuds i form av PureTech 130, THP 180 och THP 225 samt två dieselmotorer vid namn BlueHDi 130 och BlueHDi 180. Dessa är kopplade till en nyutvecklad åttastegad automatlåda som sägs bidra till fyra procent lägre bränsleåtgång än sin föregångare.

Till 2019 kommer även en laddhybridversion där två elmotorer på vardera 109 hästkrafter samarbetar med en 200 hästkrafter stark bensinmotor. Total uteffekt för denna konstellation är 300 hästkrafter och maxvridet ligger på 450 newtonmeter. Denna fyrhjulsdrivna variant ska kunna köras på enbart el i upp till sex mil.

Andra intressanta grejer i DS 7 Crossback är adaptiv stötdämpning och fjädring, som samverkar med en frontmonterad kamera vars uppgift är att läsa av vägen upp till fem meter framför bilen, och ett semiautonomt körläge som både gasar, bromsar och styr bilen i hastigheter upp till 180 km/h.