DS 7 Crossback – presidentens val

Lyxsuven från Citroën har nu för första gången rullat ut på gatan men bara för Frankrikes president. Vi övriga får vänta till januari 2018.

Citroëns yngsta märke DS, grundat 2009, har kanske inte lyckats övertygat alla om att framstå som ett premiummärke. En som har anammat den är dock Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron. Modellen DS 7 Crossback blev nämligen fordonet han färdades i när han mötte folkets jubel på Paris paradgata Champs-Elysées.

Bilen är bläckblå till färgen och har de för presidentbyggda bilar självklara extratillbehören som extra stor taklucka och hållare för flaggor på framskärmarna. Invändigt ska det finnas svart läder, inget vi kan bekräfta då rutorna är kraftigt tonade. 20-tumshjulen ska vara unika för presidentens bil.

DS 7 Crossback presenterades under vårens Genèvesalongen tidigare i år och första leveransen, till vanliga människor vill säga, sker i januari 2018.

Foto: Citroën

Franska presidenter och premiärministrar föredrar franska fordon även om de har visat sig vara svaga för olika märken. Georges Pompidou, såväl president som premiärminister under 1960- och 70 talen, gillade bara det bästa och lät karossmakaren Chapron bygga två Citroën SM. På bilden ovan ses han i en av dem tillsamman med Englands drottning Elizabeth II i maj 1972.

Den som föredrar tvåhjulingar noterar att såväl ekipaget från 1972 som 2017 eskorteras av tyska BMW-motorcyklar.

Vi må köra massor av bilar på Teknikens Värld men när det kommer till presidentvagnar tar det stopp. Nästan. I vår systertidning Klassiska Bilar nummer 2/2013 körde vi Ronald Reagans Cadillac Fleetwood Limousine från 1971 på Bornholm och letade spår efter det kalla kriget. Samma bil var även med i filmen Batman från 1989.

Foto: Peter Klemensberger