Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Du är utmanad!

Luleå, Boden, Piteå, Skellefteå och Umeå! Det är några av de kommuner uppe i norr som ställer upp på Vägverkets utmaning under Europeiska Trafikantveckan, 17-23 september. Antar du utmaningen?

På en mängd platser runt om i Europa genomförs aktiviteter och kampanjer för att uppmärksamma det så kallade hållbara resandet. Syftet är bland annat att uppmuntra människor att välja klimatsmarta transportsätt och att minska koldioxidutsläppen.

 

I Luleå, Boden, Piteå, Skellefteå och Umeå tävlar man om vilken kommun som har störst andel hållbara resenärer. Segrande kommun kommer att vinna ett pris som de flesta kommunmedborgare kan ha nytta av: ett litet ”monument” i form av en fast monterad cykelpump som placeras på en central plats.

 

Lena Dahlgren, chef för Vägverket Region Norr  och personalen är också med i utmaningen. Hennes förhoppning är att Vägverkets anställda gör ett aktivt val.

– Jag hoppas att de som har möjlighet kommer att välja alternativ till bilen, exempelvis att gå, samåka, åka kollektivt eller cykla.

 

Kommunalråden är med

Kommunalrådet Karl Petersen i Luleå syns ofta promenerandes eller cyklandes på gator och torg.

– På fredag tar jag cykeln till jobbet. Jag lämnar ofta bilen hemma. Det tycker jag alla som kan ska göra den bilfria dagen, 21 september.

 

Bert Öhlund är kommunalråd i Skellefteå och han är också engagerad i frågan. 

– Att ställa bilen den 21 september är en symbolhandling, men en symbolhandling som kan inspirera och väcka eftertanke.