Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091022-dubbdäckförbud ja
091022-dubbdäckförbud ja
091022-dubbdäckförbud ja
091022-dubbdäckförbud ja

Dubbdäckförbud nu verklighet

Flera svenska städer har problem med för höga halter av farliga partiklar i luften, och halterna blir allt högre. Som ett led i att stävja problemet vill man på vissa platser och gator förbjuda dubbdäckanvändning och i dag har regeringen sagt ja till dessa lokala dubbdäckförbud.

Stockholms stad beslutade den 13 oktober i år att reglera användningen av dubbdäck på Hornsgatan, sträckan mellan Långholmsgatan och nerfarten till Söderledstunneln. Regleringen ska börja gälla den 1 januari 2010, men då förutsatt att regeringen fattar beslut om nödvändiga förändringar i trafikförordningen.

I dag har Stockholm, och andra städer som Göteborg och Uppsala, blivit bönhörda av regeringen då de beslutade att säga ja till lokala dubbdäckförbud. I måndags godkände EU förslaget med dubbdäckförbud utan invändningar.

– Det här blir ett kraftfullt verktyg för de kommuner som har stora problem med höga partikelhalter att faktiskt kunna säga nej till dubbdäck och ja till friskare luft i våra städer, skriver infrastrukturminister Åsa Torstensson i ett pressmeddelande i dag.

Att man vill förbjuda dubbdäck på vissa gator beror på de höga halter av små partiklar, PM10 som de benämns, som följer med inandningsluften ned i lungorna. Med hjälp av förbudet kan man förhoppningsvis sänka halterna till mer hälsosamma nivåer. Patriklarna uppstår när dubben river upp asfalten.

– Vi klarar inte gränsvärdena för hälsosam luft på Hornsgatan på långa vägar. Så det här beslutet är väldigt välkommet, det ger oss en möjlighet att leva upp till miljökvalitetsnormerna, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd i Stockholm, och påpekar samtidigt att det blir polisens uppgift att övervaka att förbudet efterföljs.

I Uppsala blir det troligtvis Kungsgatan som får ett förbud mot dubbdäck och ett beslut om detta väntas komma under dagen. På andra gator i Uppsala som inte klarar kraven för partikelhalterna väntas inte dubbdäckförbud utan i stället sänkt hastighet till 30 km/h.

Samtidigt som lokala dubbdäckförbud godkändes av regeringen beslutade de också att bilar på resa till och från utlandet ska omfattas av de svenska reglerna om vinterdäck.

Missa inte att ta del av Teknikens Världs årliga vinterdäcktest som du kan ladda ned gratis här.

Test

Krönika

Läs mer