Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dubbdäcksskatt inte nödvändig men 2000 kronor föreslås ändå

Ska bilister som kör med dubbdäck under vinterhalvåret beskattas hårdare än övriga bilister? En utredning visar att så inte är nödvändigt men att det är upp till regeringen att avgöra. Alla är dock inte nöjda med utredningens slutsats.

Den tidigare Allians-regeringen tillsatte en utredning för få fram förslag på hur höga partikelhalter i tätort ska kunna reduceras för att främja hälsan hos människor. En av delarna i utredningen behandlade dubbdäck och om dessa ska beskattas för att på så vis minska användningen av däcktypen som är överlägsen vid vinterväglag.

I dag, 31 mars 2015, lämnades utredningen in till regeringen och slutsatsen som utredaren Petter Classon kommit fram till är att beskattning av dubbdäck inte är nödvändig så som situationen ser ut i dag. Partikelhalterna i tätorterna har av olika anledningar sjunkit, inte minst i Stockholm som förra året klarade sig under alla uppsatta gränsvärden.

I och med att utredaren föreslår att dubbdäck inte ska beskattas är det sannolikt att den rödgröna regeringen följer rekommendationen. Men skulle regeringen ändå tycka och tänka annorlunda finns det ett utformat förslag för hur beskattningen skulle kunna se ut.

2 000 kronor för bilägaren i extra skatt för att få använda dubbdäck under hela säsongen från 1 oktober till och med 15 april, alternativt 600 kronor per månad eller 50 kronor per dygn. Skatten gäller endast bilägare som har för avsikt att köra med dubbdäck inom tätorter med zoner där dubbdäcksskatt måste betalas. För att skatten ska kunna påföras måste bilägaren själv anmäla dubbdäckanvändning till Transportstyrelsen.

Utredningen som lämnades in till regeringen tidigare i dag poängteras att en skatt är mer flexibel än förbud mot dubbdäck.

Alla är dock inte tillfredsställda med vad utredningen har kommit fram till för slutsats. Folkpartiet i Stockholms stad vill införa skatt på dubbdäck:

– Stockholm har problem med partikelnivåerna i luften, framför allt på grund av dubbdäcksanvändningen. Att en statlig utredning nu föreslår att skatt på dubbdäck inte införs är därför ett hån mot boende i innerstaden, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

– Den statliga utredaren förlitar sig på gynnsamt väder och städning för att komma tillrätta med problemen. Det är ett oseriöst sätt att behandla frågan. Regeringen måste köra över utredaren och inför skatt på dubbdäck, säger hon.

Stockholm stads trafikborgarråd, Daniel Helldén (MP), vill nu se utökat dubbdäcksförbud i stället för avgifter för att få bukt med den dåliga luften i storstan.

Vänstern har sedan tidigare förklarat att de kräver dubbdäcksförbud i hela Stockholm.