Dubbelt upp med muskelbilar från Mopar

Mopar lanserar två nya versioner av Chrysler 200 Super S och muskelbilsklassikern Dodge Charger som blir 220 hästkrafter starkare med en 590 hästkrafter stark V8 i toppversionen.

Inför Detroitsalongen i mitten av januari har Dodge och Chrysler fått hjälp av sin reservdelsgren Mopar för att skramla fram snabba delar till både sin Charger-modell och Chrysler 200 som får tilläggsnamnet Super S. Resultatet är Dodge Charger Redline som kan utvecklas i tre steg och Chrysler 200 som i Europa kommer få heta Lancia Flavia. Charger Redline följer enligt Mopars vd Pietro Gorlier en lång rad av prestandabilar från Mopar.

 –Mopar har utvecklat effekt och prestanda till Dodge Charger sedan 60-talet och med Redline så har vi ”Mopariserat” den nya Chargern med modern prestanda och styling samtidigt som vi flirtar med vår historia.

 Steg I betyder i Dodge Charger Redline att bilen genomgår en rent estetisk uppdatering med spoilers fram, bak och dörrscoop i kolfiber, och 20-tums hjul. Inuti uppgraderas pedalerna med gummi och rostfritt stål och instrumentpanelen med detaljer av aluminium. För att riktigt koppla ihop Redline med jänkarbilar från förr får bilen ett i sammanhangen klassiskt R/T-märke på sidan av bilen. 

 I steg II trimmas motorn från de 370 hästar som vanligtvis hittas under huven med hjälp av ett sportigare avgassystem. Krängningshämmare installeras samtidigt och innan listan av uppdateringar har tagit slut har Mopar installerat nya bromsar i bilen.

 Sist men inte minst bland stegen är steg III som kompletterar de andra trimgraderna med 220 hästkrafter till en total effekt på 590 hästkrafter ur Hemi-V8:an på 426 kubiktum, motsvarande sju liter slagvolym.

 Chrysler 200 Super S får precis som Chargerns steg I ny bak- och framspoiler, som kompletteras med en diffuser och 18-tums fälgar. Steg II ger uppdaterad upphängning med coilovers som sänker ner bilen lite närmare marken. Motorn blir samma 3,8 liter stora V6 på 287 hästkrafter och 353 newtonmeter.

 Premiär för båda bilarna blir på Detroitsalongen mellan den 14 och 22 januari.